Istanbuliin määrättiin uudet paikallisvaalit – presidentti Erdoganin puolue sai tahtonsa läpi

CHP:n Ekrem Imamoglun tukijat osoittivat suosiotaan tämän puhuessa Istanbulissa 21. huhtikuuta. Lehtikuva/AFP

STT

Turkin vaaliviranomainen on määrännyt Istanbuliin uudet pormestarinvaalit. Asiasta kertoi muun muassa valtiollinen uutistoimisto Anadolu.

Uusia vaaleja on vaatinut pormestarinvaalin kertaalleen hävinnyt presidentti Recep Tayyip Erdoganin puolue AKP.

Turkissa paikallisvaalit järjestettiin maaliskuun lopussa, ja Istanbulissa tuloksesta on riidelty siitä saakka. Turkin suurimman oppositiopuolueen CHP:n ehdokkaan Ekrem Imamoglun kerrottiin voittaneen pormestarinvaalit hiuksenhienolla erolla valtapuolue AKP:n ehdokkaaseen Binali Yildirimiin. Ero ehdokkaiden välillä oli noin 13  000 ääntä.

Imamoglun voitto vahvistettiin tarkistuslaskentojen takia pari viikkoa vaalien jälkeen. Hän oli juuri ja juuri päässyt aloittamaan viisivuotisen kautensa, kun tieto uusintavaaleista tuli. Imamoglu sanoi odottavansa ensin virallista ilmoitusta vaaleista.

–  Ei ole syytä epätoivoon, hän viestitti sosiaalisessa mediassa.

Imamoglun puolue CHP ilmoitti kutsuvansa koolle hätäkokouksen.

<story-element type="paragraph"> Voitto valtuustopaikoissa kelpasi ilman uusintaakin

Itsekin Istanbulin pormestarina aiemmin toiminut Erdogan oli laittanut arvovaltansa vahvasti peliin vaalikamppailussa puolueensa puolesta. Pormestarinvaalin tuloksen perusteella AKP menetti otteensa Istanbulista ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Valtapuolue on syyttänyt vaaleja vilpistä ja korruptiosta. AKP:n mukaan vaalivirkailijat esimerkiksi salasivat sen ehdokkaiden ääniä tai hylkäsivät tahallaan kelvollisia ääniä.

Myös paikallinen poliisi on aloittanut vaaleista kymmeniä tutkintoja.

Istanbulin lisäksi AKP hävisi pormestarin paikan myös Ankarassa. Sen sijaan se säilytti enemmistön paikoista Istanbulin paikallisessa valtuustossa, jota puolueen vaatimus uusintavaaleista ei koskenut.

Istanbulissa on noin 16 miljoonaa asukasta.

<story-element type="paragraph"> Vaalipäivä kesäkuun lopulla

Financial Timesin mukaan AKP käyttää valtaa myös uusintapäätöksen tehneen vaaliviranomaisen kokouksissa. Lehden mukaan uudet pormestarinvaalit olisi määrä järjestää 23. kesäkuuta.

Paikallisvaalien uuden kierroksen uskotaan ennakoivan poliittisen epävakauden jatkoa Turkissa. Rahayksikkö liira heikkeni heti uutisen jälkeen parisen prosenttia, lehti kirjoittaa.

AKP:n eri puolilla maata kärsimien paikallisten vaalitappioiden arvioidaan ilmentävän tyytymättömyyttä Erdoganin harjoittamaan talouspolitiikkaan. Turkki on esimerkiksi vajonnut taantumaan ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, inflaatio on ennätyslukemissa ja liira on menettänyt arvoaan.

---

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut