Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SAK:n Eloranta Jyväskylässä: "Kulunut vaalikausi oli palkansaajille poikkeuksellisen raskas" – lue kaikki vappupuheet tästä

Juttu täydentyy uusilla puheilla läpi päivän.

Kaiken kansan vappujuhlan pääpuhujana Jyväskylässä esiintynyt SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toivoo, että tulevalla hallituskaudella nähdään aitoa kolmikantaista sopimista. Hän ehdottaa syksyn neuvottelukierrokselle liittovetoista, mutta koordinoitua työmarkkinaratkaisua, joka sovitetaan yhteen hallituksen talous-, vero-, työelämä- ja sosiaaliturvapolitiikan kanssa.

– Aika ja tilanne edellyttävät uudenlaista sopimisen mallia ja vahvaa keskinäisen luottamuksen rakentamista. Viime sopimuskierros oli työnantajan tiukasti koordinoima palkkatupo, enkä usko palkansaajien enää alistuvan tähän. Kilpailukykysopimuksen perintö on raskas taakka neuvottelupöytiin.

Eloranta huomauttaa, että kiitos parantuneesta taloustilanteesta kuuluu myös palkansaajille, jotka ovat noudattaneet maltillista palkkapolitiikkaa ja tyytyivät hallituskauden alussa nollakorotuksiin ja työehtojen heikennyksiin.

– Kulunut vaalikausi oli palkansaajille poikkeuksellisen raskas. On kohtuullista, että taloustilanteen parannuttua myös työntekijöiden työehdot kohenevat ja tilanne työmarkkinoilla normalisoidaan.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) piti vappupuheensa Kokoomuksen sinisessä vapussa Seinäjoella.

Virkkusen mielestä hallitusneuvottelijat eivät juuri parempaa vappulahjaa olisi voineet saada, kuin Metsä Groupin suunnittelema Kemin biotuotetehdas.

– Sen lisäksi että investointi tuo työtä ja vientituloja, se myös nostaa tuntuvasti Suomen uusiutuvan energian määrää ja tuo markkinoille lisää biopohjaisia tuotteita fossiilisia raaka-aineita korvaamaan. Juuri tämän eteen Euroopan unionissa on viime vuodet tehty työtä, Virkkunen sanoo.

 

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) korosti Jyväskylässä hotelli Paviljongissa pitämässään vappupuheessa, että tärkein kysymys tulevalle hallitukselle on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus.

– Halutaanko Suomi pitää 2020- ja 30-luvullakin maana, jossa jokainen meistä voi luottaa siihen, että vaikean paikan tullen apua ja tukea löytyy? Että entistä runsaslukuisemmasta vanhusväestöstä pidetään huolta? Että meidän lapsemme saavat maailman parhaat menestymisen eväät maailman parhailta opettajilta turvallisessa ympäristössä?

Ratkaisuna näihin kysymyksiin Wallinheimo pitää rohkeaa uudistuspolitiikkaa.

Hän nosti esiin myös nuorten syrjäytymisen ja sen, että yksi taustalla vaikuttava elementti on liikkumattomuus.

– Liikkumattomuuden hintalappu on vuosittain 3,5-7 miljardia ja tämän liikuntapommin purkamiseksi me tarvitsemme käyttöön kaikki mahdolliset välineet.

Tuore jämsäläiskansanedustaja Piritta Rantanen (sd.) vaati vappupuheessaan Jämsän Koskenpäällä varhaiskasvatusuudistusta ja perhevapaauudistusta, joka toteutetaan perheiden ehdoilla.

– Työ ja perhe-elämä on pystyttävä yhdistämään joustavammin ja kaikkien suomalaisten osaamista on pystyttävä parantamaan. Koulutus, kehitys ja innovaatiot ovat niitä kulmakiviä, joilla hyvinvointiyhteiskuntamme pysyy ja pystyy kehittymään, hän sanoi.

SDP:n eurovaaliehdokas Yannick Lahti piti oman vappupuheensa Äänekosken torilla ja muistutti, millaisia ongelmia eriarvoisuuden kasvaminen tuottaa koko Euroopan alueella.

– Olemme nähneet jo Iso-Britanniassa, mitä kansallismieliset väärät lupaukset ja helpot vastaukset vaikeisiin haasteisiin tuottavat. Sekasortoa. Minun sukupolveni kivuliain poliittinen tragedia ei ole sote-uudistuksen kaatuminen, tai toinen lamamme, vaan Brexit. Ei sen vuoksi, että Iso-Britannian lopulta eroaa EU:sta vaan siksi, että siihen johti halpamainen retoriikka ja tosiasioiden nyt jo todettu vääristely.

SDP:n Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Ville Rautiainen nosti vappupuheessaan esiin kaksi teemaa, jotka erityisesti nousevat esiin Keski-Suomessa. Ne ovat liikenneinfra sekä sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Me haluamme turvata vanhuksille hyvän ja turvallisen hoidon myös silloin kun omat voimat eivät riitä. Tuottajien omavalvonta ja laatusuositukset eivät riitä. SDP edellyttääkin, että vähimmäishoitajamitoitus lisätään vanhuspalvelulakiin, valvontaa parannetaan ja vanhusten kotihoidon resurssit turvataan, Rautiainen linjasi sote-palveluita.

SDP:n Keski-Suomen piirin varapuheenjohtaja Sanna Laakso toivoi vappupuheessaan järjen pitämistä mukana tulevaisuuden muutoksissa.

– Monetkaan asiat eivät tapahdu sormia napsauttamalla, tai yön yli nukkumalla. Monet hyödyt näkyvät vasta lastenlapsillemme. Mutta se on sitä solidaarisuutta, sitä, mitä me Suomessa kaipaamme, Laakso sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puhui vappuna Turussa ja Salossa. Hän vaati puheessaan, että eduskuntavaalien tuloksen pitää näkyä niin tulevan hallituksen kokoonpanossa kuin hallitusohjelmassakin.

Andersson arvioi, että SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton vaalivoitot sekä porvarihallituksen pääministeripuolueen keskustan historiallisen raju vaalitappio osoittavat, että suomalaiset haluavat muutosta yhteiskuntaan.

SDP:n puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Antti Rinne oli vappupuheessaan lupailevalla tuulella. Rinteen mukaan seuraava hallitus esimerkiksi peruu työttömyysturvaa alentavan aktiivimallin leikkauksen ja "hoitaa" vanhustenhoitoon 0,7:n hoitajan mitoituksen.

Jos Rinne saa hallituksen muodostettua, luvassa olisi myös esimerkiksi veronkevennyksiä pieni- ja keskituloisille ja erilaisia toimia yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämiseksi.

– Vaali-iltana kävi selväksi, että neljä vuotta kestäneet pakkotalkoot, jossa oikeisto laittoi leikkauksillaan pieni- ja keskituloiset maksamaan, ovat nyt lopullisesti ohi, Rinne sanoi Työväen vappujuhlassa Helsingissä.

Erityisesti työmarkkinoille Rinne kaipaa takaisin sopimisen kulttuuria ja sopimusyhteiskuntaa. Hänen mukaansa sanonta "torilla tavataan" alkoi viime hallituksen aikana tarkoittaa urheilun kultajuhlien sijaan massiivisia mielenosoituksia hallituksen pakkolakeja vastaan.

–  En lupaa jääkiekon maailmanmestaruutta, mutta sen lupaan, että työntekijöiden oikeuksia ei poljeta, Rinne julisti.

Hallitusneuvottelut olisi hyvä aloittaa poliitikkojen ja työmarkkinaosapuolten yhteisellä "työkokouksella", ehdottaa keskustan eduskuntaryhmän johtaja Antti Kaikkonen.

Hänen mukaansa tarkoitus olisi miettiä yhdessä keinoja siihen, miten työllisyysaste saadaan nousemaan 75 prosenttiin tällä vaalikaudella. Työkokouksen koollekutsumisessa Kaikkonen heittää pallon hallitustunnustelijalle, SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle.

Kaikkonen otti työkokouksen esille vappupuheessaan Hyvinkäällä. Keskusta voisi Kaikkosen mukaan tukea mahdollisesti syntyvää yhteisymmärrystä myös oppositiosta.

Mihin mahtoivat unohtua talouspolitiikkaa ja maataloutta koskevat kysymykset hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kysymyspatteristosta, ihmetteli kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vappupuheessaan.

–  Talous- ja finanssipolitiikka on erillisneuvotteluissa avattu ensin neljän suurimman puolueen väliseen keskusteluun. Tätä voi pitää erikoisena menettelynä, koska se on kuitenkin hallitusohjelman pohja, Essayah sanoi puheessaan Kuopion torilla.

Suomen tapa muodostaa hallitus on huonompi kuin Ruotsissa tai Tanskassa, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Halla-ahon mukaan se, että melkein kaikki puolueet voivat Suomessa liittoutua melkein kaikkien muiden kanssa, on ongelma äänestäjien kuluttajansuojan kannalta.

Halla-aho kommentoi Suomen hallituksenmuodostamistapaa Helsingissä pitämässään vappupuheessa.

Vihreät eivät ole valmiita tinkimään ilmastotavoitteista hallitustunnusteluissa, puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo.

Haavisto muistutti Turussa pitämässään vappupuheessa, että kahdeksan puoluetta on sitoutunut tavoitteeseen pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Hän sanoi uskovansa, että keinoista on mahdollista päästä yhteisymmärrykseen.

Haavisto kommentoi puheessaan myös Kemiin suunnittelemaa sellutehdasta.

Juttua täydennetään.