Halla-aho moittii Suomen tapaa muodostaa hallitus

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho saapui puolueen vappupiknikille Hesperian puistossa Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Suomen tapa muodostaa hallitus on huonompi kuin Ruotsissa tai Tanskassa, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Halla-ahon mukaan se, että melkein kaikki puolueet voivat Suomessa liittoutua melkein kaikkien muiden kanssa, on ongelma äänestäjien kuluttajansuojan kannalta.

Halla-aho kommentoi Suomen hallituksenmuodostamistapaa Helsingissä pitämässään vappupuheessa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan esimerkiksi Ruotsin mallin mukainen blokkipolitiikka olisi Suomen mallia parempi, sillä Ruotsissa äänestäjille on etukäteen selvää, minkä puolueiden kanssa heidän oma puolueensa aikoo vaalien jälkeen tehdä yhteistyötä.

Halla-aho kiittelee myös Tanskan mallia, jossa eniten ääniä saanut puolue muodostaa vähemmistöhallituksen, joka asiakohtaisesti neuvottelee lakiesityksilleen eduskunnan tuen.

–  Kumpikin vaihtoehto olisi parempi kuin nykyjärjestelmä, jossa hyvin kaukana toisistaan olevat puolueet liittoutuvat, eikä kompromissina luotu hallitusohjelma ole kenenkään mielestä hyvä. Tilkkeeksi otetaan vielä pieniä, yhden asian puolueita, kuten RKP, jotka näin saavat kannatukseensa nähden suhteettoman vaikutusvallan, Halla-aho sanoi Helsingissä.

Kolmas miettimisen arvoinen vaihtoehto olisi Halla-ahon mukaan se, että hallituksen muodostavat automaattisesti kaksi tai kolme suurinta puoluetta.

–  Tällä tavoin ainakin suurimpien äänestäjäryhmien näkemykset tulisivat aina edustetuiksi, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan hallitusmuodostelija Antti Rinteen (sd.) urakka näyttää haastavalta. Muut puolueet toimittivat vappuaattoon mennessä vastauksensa Rinteen esittämiin kysymyksiin.

– Rinnettä ei käy tällä hetkellä kateeksi. Muut puolueet toki haluavat hallitukseen, mutta ne ovat esittäneet pitkän listan kynnyskysymyksiä ja vaatimuksia, joita on erittäin vaikeaa ellei mahdotonta sovittaa toisiinsa tai Rinteen omiin vaalilupauksiin. Joku joutuu vielä syömään sanansa ja kääntämään takkinsa, Halla-aho ennusti.

Halla-aho muistutti kuulijoitaan tulossa olevista europarlamenttivaaleista ja ilmaisi huolensa EU-vaalien alhaiseksi jääneestä äänestysaktiivisuudesta.

–  Tänä vuonna on vaarana, että vaaliähky laskee intoa entisestään. Tämän vuoksi haluan muistuttaa helsinkiläisiä ja muitakin eurovaalien tärkeydestä. Niissä ei ole kyse EU:n asioista, vaan niissä on kyse kotimaan asioista. Suuri osa Suomen omasta lainsäädännöstä tulee suoraan Euroopan unionilta. Siihen lainsäädäntöön vaikutetaan äänestämällä eurovaaleissa, Halla-aho sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.