Maanpetokseen tai terrorismiin syyllistynyt voi menettää Suomen kansalaisuuden

Päätöksen kansalaisuuden menettämisestä tekee Maahanmuuttovirasto. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

STT

Tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi vastaisuudessa menettää Suomen kansalaisuuden. Lakimuutos tulee voimaan tästä päivästä lukien.

Suomen kansalaisuuden voi menettää, jos syyllistyy esimerkiksi Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantamiseen, maanpetokseen tai vakoiluun. Kansalaisuuden voi menettää myös vakavien terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen rikosten vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kemiallisen aseen kiellon rikkominen, panttivangin ottaminen tai ydinräjähderikos.

Kansalaisuuden menettämisen perusteena voi olla sellainen rikos, joka kohdistuu Suomen elintärkeitä etuja vastaan ja josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään kahdeksan vuotta vankeutta. Kansalaisuuden voi menettää, jos on saanut tällaisesta rikoksesta vähintään viiden vuoden ehdottoman vankeustuomion.

Eurooppalaisen kansalaisuusyleissopimuksen mukaan muita vakaviakaan rikoksia ei voida säätää kansalaisuuden menettämisen perusteeksi.

Suomen kansalaisuuden voi menettää vain sellainen henkilö, jolla on myös jonkin toisen valtion kansalaisuus. Lisäksi hänellä tulee lain mukaan olla riittävästi tosiasiallisia siteitä tähän valtioon. Päätöksen kansalaisuuden menettämisestä tekee Maahanmuuttovirasto.

Kansalaisuuden voi menettää vain sellaisen rikoksen vuoksi, joka on tehty lakimuutoksen tultua voimaan. Muutos ei siis mahdollista esimerkiksi sitä, että Lähi-idän konfliktialueilla toimineilta suomalaisilta Isis-taistelijoilta poistettaisiin Suomen kansalaisuus.

Presidentti vahvisti lakimuutoksen viime perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.