Pekka Haavisto kommentoi Metsä Groupin jätti-investoinnin tukemista: "Rinteen lupaukset eivät ole meidän lupauksia"

Iiro-Matti Nieminen, Tuomas Savonen / STT

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on kommentoinut puoluevaltuuskunnan kokouksen yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) lupauksia Metsä Groupin Kemiin kaavaileman mittavan biotuotetehdasinvestoinnin tukemisesta.

Rinne sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että SDP olisi hallituksessa valmis tukemaan Kemin tehdashanketta samalla tavoin kuin valtio tuki vuonna 2017 käynnistynyttä Äänekosken biotuotetehdasta. Tuolloin valtio tuki hanketta 180 miljoonan euron panostuksilla rautateihin ja tiestöön.

Haaviston mielestä suomalaisen metsäteollisuuden useita tehdassuunnitelmia ja metsien järkevää käyttöä pitää sovittaa yhteen.

– Rinteen lupaukset eivät ole meidän lupauksia. Nyt täytyy olla malttia kaikissa näissä järjestelyissä ja vaiheissa. Ymmärrämme kaikkien investointihankkeiden osalta ne hyvät työpaikkauutiset. Totta kai Kemi ja Länsi-Lapin alue on sellainen, jossa kipeästi tarvitaan työpaikkoja. Se on yksi asia ja toinen asia on sitten, että investointien täytyy olla kestävällä pohjalla myös ilmaston ja ympäristön näkökulmasta, Haavisto sanoi Ylen mukaan.

Viime aikoina on virinnyt keskustelua siitä, että osa puolueista on asettanut eurovaaleihin ehdokkaita, jotka on vastikään valittu uuteen eduskuntaan. Vihreillä tällaisia ehdokkaita on neljä: Bella Forsgrén, Saara Hyrkkö, Mirka Soinikoski ja Iiris Suomela.

Soinikoski on kertonut, ettei ole lähdössä europarlamenttiin vaan aikoo jatkaa kansanedustajana. Forsgrén, Hyrkkö ja Suomela eivät ole sanoneet, ottaisivatko europarlamentaarikon paikan vastaan vai kieltäytyisivätkö siitä, jos tulevat valituksi.

Haavisto kommentoi ehdokasasettelua tänään sanomalla, että vihreät sai ehdokaslistansa päätettyä jo tammi-helmikuussa.

– Listalla on muutamia henkilöitä, jotka tekivät aivan poikkeuksellisen tuloksen jo eduskuntavaaleissa, Haavisto sanoi puoluevaltuuskunnan kokouksessa.

– On demokratian etu, että jokaiseen vaaliin teemme parhaan mahdollisen listan, Haavisto sanoi.

Jyväskyläläinen Bella Forsgrén (vihr.) on ehdolla eurovaaleissa, vaikka hänet valittiin juuri eduskuntaan. Marko Kauko

Uuteen eduskuntaan valittuja ihmisiä on eurovaaliehdokkaina myös perussuomalaisilla, vasemmistoliitolla ja kristillisdemokraateilla.

Vihreät on nimennyt puolueen ehdokkaiksi Suomen EU-komissaariksi europarlamentaarikko Heidi Hautalan ja puolueen entisen puheenjohtajan Ville Niinistön.

Komissaariehdokkaat nimettiin tänään vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Helsingissä. Hautala ja Niinistö ovat molemmat myös vihreiden ehdokkaina toukokuun eurovaaleissa.

Vihreiden mielestä jokaisen EU-jäsenmaan pitäisi esittää komissaariksi kahta, eri sukupuolta olevaa ehdokasta. Näin saataisiin EU-komission vinoutunutta sukupuolijakaumaa korjattua, puolue katsoo. Tällä hetkellä komissaareista on naisia noin kolmasosa.

Perinteisesti Suomen ehdokas komissaariksi on ollut suurimman puolueen ehdokas. Tämän periaatteen mukaan komissaarin paikka olisi siis menossa SDP:lle.

Esillä veikkailuissa SDP:n komissaariehdokkaaksi ovat olleet ainakin Jutta Urpilainen, Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri. Heistä Heinäluoma ja Kumpula-Natri ovat myös ehdolla eurovaaleissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut