Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkoi –  pidetään suljetuin ovin

Kaikkiaan kahdeksaa miestä epäillään lähes viisi kuukautta kestäneestä 10–15-vuotiaan tytön törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

STT

Oulun laajan hyväksikäyttöjutun ensimmäinen oikeuskäsittely alkoi Oulun käräjäoikeudessa. Kaikkiaan kahdeksaa miestä epäillään alaikäiseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Tänään käsiteltävässä jutussa 21-vuotiasta Afganistanista turvapaikanhakijana Suomeen tullutta miestä syytetään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oikeudenkäynti tulkataan hänelle darin kielellä. Vangittuna ollut mies tuotiin saliin vartijan saattamana takaovesta. Hän käveli saliin pystypäin piiloutumatta, vaikka paikalla oli istunnon alussa paljon mediaa, mukaan lukien useita kuvaajia.

Käräjäoikeus päätti heti istunnon aluksi, että asia käsitellään yleisön läsnäolematta.

Asianomistajien asianajaja Jani Vuoti pyysi istunnon aluksi oikeuskäsittelyn ja asiakirja-aineiston laajinta mahdollista salaamista uhrin suojaamiseksi. Oikeus suostui pyyntöön.

–  Oikeudenkäyntiasiakirjat tallenteet mukaan lukien määrätään salassapidettäväksi. Kaikkien asianomistajien henkilöllisyys määrätään myös salassapidettäväksi ja pääkäsittely toimitetaan yleisön läsnäolematta, puheenjohtaja totesi istunnon aluksi.

Tallenteet ja asiakirjat määrättiin salaisiksi vuoteen 2079 asti. Käräjäoikeus päättää myöhemmin, missä määrin se avaa tapausta ratkaisussaan.

<story-element type="paragraph"> Tekojen epäillään kestäneen kuukausia

Nyt syytetyn penkillä istuvan miehen epäillyt rikokset ovat vangitsemistietojen perusteella tapahtuneet viime kesäkuun ja lokakuun lopun välillä. Uhri on poliisin aiemman kertoman mukaan 10–15-vuotias tyttö.

Myös seitsemää muuta epäillään saman tytön törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lisäksi viittä epäillään tytön törkeästä raiskauksesta.

Jokaisen epäillyn syytteet käsitellään käräjäoikeudessa erikseen omana juttunaan.

<story-element type="paragraph"> Poliisi epäilee niin sanottua groomingia

Tekojen epäillään tapahtuneen pääosin Oulussa yksityisasunnoissa, jotka ovat olleet epäiltyjen käytössä. Poliisi on kertonut, että kaikki epäillyt ovat saapuneet Suomeen joko turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina.

Poliisi epäilee, että uhriin on pidetty yhteyttä sosiaalisen median kautta, minkä takia rikosepäilyä on kutsuttu myös groomingiksi. Groomingilla tarkoitetaan esimerkiksi nettihoukuttelua, jossa aikuinen valmistelee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä luomalla tähän kiintymys- ja luottamussuhdetta.

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan tuomita vuodesta kymmeneen vuoteen vankeutta. Törkeässä raiskauksessa minimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut