Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Arkkipiispa Luoma Ylen Ykkösaamussa: Kärjekkäät äänensävyt vaalien alla huolettavat

Arkkipiispa Tapio Luoma pitää hyvänä, että vaalikeskustelussa on noussut esiin myös useita kirkolle tärkeitä teemoja, kuten köyhien lapsiperheiden tilanne. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

STT

Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan eduskuntavaaleja edeltävässä keskustelussa ja ilmapiirissä on ollut huolestuttavia piirteitä. Äänensävyt ovat arkkipiispan mukaan olleet paikoin kovin kärjekkäitä. Luoma kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa.

Tunnelmien kiristyminen ja ilmapiirin sähköistyminen vaalien alla ei Luoman mukaan sinänsä ole poikkeuksellista. Tänä vuonna kärjekkyys on ehkä tullut esille aivan erityisellä tavalla, hän huomauttaa.

–  Tietysti se pistää kysymään, mistä kaikesta meidän yhteiskunnassamme on kysymys, kun keskustelun äänensävy on toisinaan kovinkin kärjekästä, Luoma pohti.

Huolestuttavana asiana Luoma mainitsi ennen kaikkea vihapuheen.

–  Siinä ei ainoastaan esitetä voimakkaasti omaa mielipidettä vaan annetaan ymmärtää eri tavoin rivien välissä tai jopa suoraan, että olisi parempi että sinua ja sinun ajatuksiasi ei olisi edes olemassa, Luoma sanoo.

Vaikka kärjekästä retoriikkaa on arkkipiispan mukaan ollut aina, nykyinen viestintäteknologia sosiaalisen median myötä antaa mahdollisuuksia sille, että asioita voi tuoda esille pelkäämättä joutumista vastuuseen ja kohtaamatta ihmisiä kasvokkain.

Luoman mukaan vaalikeskustelussa on noussut esille teemoja, jotka ovat kirkolle tärkeitä. Erityisesti lapsiköyhyyden nostaminen esille on tuntunut hyvältä, hän sanoo.

Suomessa iso joukko perheitä elää arkkipiispan mukaan alle normaalin toimeentulorajan, suoranaisessa köyhyydessäkin.

–  Kyllä se vaikuttaa myös lasten kasvuun ja siihen minkälaisia mahdollisuuksia heillä on vaikkapa harrastaa tai kouluttautua.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut