Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Britannian poliisi pidätti Julian Assangen

Julian Assange Ecuadorin suurlähetystön parvekkeella Lontoossa toukokuussa 2017. Justin Tallis / Lehtikuva

STT

Lontoon poliisi on pidättänyt tietovuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen ja poistanut tämän Ecuadorin suurlähetystöstä, jossa Assange on majaillut usean vuoden ajan. Lontoon poliisi vahvisti asian sivuillaan julkaisemassa tiedotteessa.

Lontoon poliisi poisti Assangen lähetystöstä sen jälkeen, kun Ecuador oli perunut hänen turvapaikkansa. Assange on asunut lähetystössä aina vuodesta 2012. Wikileaksin perustaja on pelännyt luovutusta Yhdysvaltoihin. Ecuadorin presidentti Lenin Moreno vahvisti turvapaikan poistamisen Twitterissä.

– Suvereenina valtiona Ecuador on päättänyt peruuttaa Julian Assangen turvapaikkastatuksen hänen rikottuaan toistuvasti kansainvälisiä käytäntöjä ja päivittäiselämän protokollaa, Moreno kirjoittaa.

Twitter-viestin yhteydessä julkaistulla videolla Moreno syyttää Assangea muun muassa luvattomien laitteiden käytöstä, lähetystön turvakameroiden peukaloimisesta ja yhteenotoista lähetystön vartijoiden kanssa.

Tietovuotosivusto Wikileaks ilmoitti viikko sitten Ecuadorin aikovan poistaa Assangen Lontoon-suurlähetystöstään. Wikileaksin nimettömän ecuadorilaislähteen mukaan Assangen pidättämisestä olisi sovittu Britannian kanssa.

Wikileaks kertoi tuolloin, että Assange aiotaan poistaa "tuntien tai päivien sisällä". Ennustuksen toteutumiseen kului lopulta viikko.

Ecuadorin ulkoministeri Jose Valencia kertoi vielä tuolloin Twitterissä Wikileaksin levittämien huhujen olevan perättömiä.

– Hallitus ei kommentoi vailla pohjaa olevia huhuja, jotka ovat sitä paitsi loukkaavia. Ecuador tekee päätöksensä muista valtioista riippumatta, Valencia kirjoitti.

Ecuador on jo pidemmän aikaa osoittanut ärtymystä Assangea kohtaan. Maan presidentin Lenin Morenon mukaan lähetystössä vuosia oleskellut Assange on toistuvasti rikkonut hänen kanssaan tehtyjä sopimuksia.

Aiheeseen liittyvää

  1. Brittiläinen oikeusistuin: Assange syyllistyi takuuehtojensa rikkomiseen
    11.4.2019 18:41

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut