Tutkijat esittelivät historian ensimmäisen kuvan mustasta aukosta

Kohde on yli 50 miljoonan valovuoden päässä Maasta

Kuvattu musta aukko sijaitsee 50 miljoonan valovuoden päässä Maasta M87-nimellä tunnetussa galaksissa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY

STT

Tutkijat ovat esitelleet maailmanhistorian ensimmäisen kuvan mustasta aukosta. Kuva on muodostettu Event Horizon Telescope -hankkeessa useiden eri puolilla maapalloa sijaitsevien radioteleskooppien keräämästä tiedosta.

Kuvassa näkyy oranssinpunainen hehkuva rengas. Se on mustan aukon niin kutsuttua tapahtumahorisonttia myötäilevä kuumasta kaasusta muodostuva kehä. Itse mustaa aukkoa ei voi määritelmällisesti nähdä, koska edes valo ei kykene pakenemaan sen valtavaa painovoimaa.

Kuvan kohteena oleva musta aukko sijaitsee noin 55 miljoonan valovuoden päässä Maasta M87-nimellä tunnetussa galaksissa. Aukko on kooltaan valtava: sen massa on 6,5 miljardia kertaa oman Aurinkomme massa.

Löytö esiteltiin iltapäivällä Suomen aikaa samanaikaisissa lehdistötilaisuuksissa eri puolilla maailmaa. Tutkimushankkeen tiedot aiotaan julkaista lähipäivinä kaikkien arvioitavaksi.

Mustan aukon keskustassa valtava määrä massaa on tiivistynyt äärettömän pieneen tilaan. Maapallon koko massan arvioitaisiin mahtuvan mustan aukon sisällä sormustimeen.

Tiedemiehet ovat kyenneet saamaan mustien aukkojen olemassaolosta paljon epäsuoria todisteita, mutta tähän mennessä suora visuaalinen todiste on puuttunut. Havainnot ovat sopineet Albert Einsteinin sata vuotta sitten esittelemän yleisen suhteellisuusteorian raameihin.

Lähteet: AFP, Event Horizon Telescope

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut