Koko kansa muistaa Suomisen Ollin – Katso kuvasarja Lasse Pöystin elämän varrelta

Näyttelijä ja professori Lasse Pöysti kuoli 92-vuotiaana.

Lasse Pöysti ja Ansa Ikonen elokuvassa Suomisen Olli rakastuu. Elokuva julkaistiin vuonna 1944. Lehtikuva

Sanna Nikula / STT

Torstain ja perjantain välisenä yönä kuolleen Lasse Pöystin elämä mullistui 13-vuotiaana, kun hänet valittiin 250 hakijan joukosta Suomisen Ollin rooliin. Veikeäkasvoinen poika pääsi koekuvauksiin esittämällä oman versionsa Walt Disneyn piirroselokuvasta Lumikki ja seitsemän kääpiötä suoraan Suomen Filmiteollisuuden toimitusjohtajalle Toivo Särkälle.

Pöysti on kertonut muistelmissaan, että hän ei koskaan päässyt tyystin eroon ensimmäisestä roolistaan. Se ei kuitenkaan pilannut hänen uraansa, kuten monelle Hollywoodin lapsitähdelle kävi. Pöysti lopetti näyttelemisen vasta 85-vuotiaana.

Ajatus esiin vähin elein

Kollegoiden mielestä Pöysti vain parani vanhemmiten: myöhemmissä rooleissa ajatus näkyi yhä vähäeleisemmin näytellen. Ohjaaja Neil Hardwickin mukaan Pöystin erityistaito oli yhdistää vakava ja kevyt samaan rooliin.

– Pöysti leikkaa komiikasta tragiikkaan millisekunnissa. Katsoja huomaa kesken naurun, että pala tulee kurkkuun, Hardwick sanoi STT:n haastattelussa näyttelijän lopetettua uransa.

Näyttelijälegenda itse nimesi tärkeimmiksi töikseen teatterissa Ralf Långbackan vuonna 1987 ohjaaman Galilein elämän ja televisiossa Matti Ijäksen ohjaaman elokuvan Pala valkoista marmoria.

– Alkuaikojen elokuvistani puolestaan arvostan eniten Suomisen perheitä. Ne ovat suorastaan kulttuuripoliittisia dokumentteja sota-ajasta. Sen sijaan monet niistä kamalista sotilasfarsseista olisi saanut jäädä tekemättä. Mutta olin mennyt naimisiin, ja tarvitsimme rahaa. Sävelsihän Mozartkin valsseja, kun linnasta niitä tilattiin, Pöysti sanoi 80-vuotishaastattelussaan.

Pöysti oli syntynyt Sortavalassa 24. tammikuuta 1927. Perhe muutti Helsinkiin talvisodan jälkeen. Jo 15-vuotiaana Pöysti näytteli Svenska Teaternin lavalla näytelmässä Nog lever farfar. Poika osasi ruotsia, sillä äiti oli ruotsinkielinen.

Jatkoajalla ohitusleikkauksen jälkeen

Ranskalaisista näyttelijä löysi samaa henkevyyttä kuin ihailemistaan suomenruotsalaisista. Pöystillä oli asunto myös Pariisissa. Tärkeitä henkireikiä näyttelijälle olivat klassinen musiikki, kirjoittaminen ja meri.

Pöysti oli suunnitellut kuolevansa 70-vuotiaana, kuten kuolivat hänen molemmat vanhempansa ja myös isoisänsä. Kriittinen syntymäpäivä kuluikin sairaalassa, kun hänelle tehtiin ohitusleikkaus.

– Vuodet sen jälkeen olen elänyt epävirallisena, passittomana miehenä. Rehvastelen täällä varsinaisten ihmisten joukossa ja pidän hauskaa, Pöysti sanoi STT:n haastattelussa vuonna 2000.

Elävän yleisön edessä suurimmat kiksit

Pöysti esiintyi uransa aikana kymmenissä elokuvissa, sai lukuisia Jussi-patsaita sekä johti Helsingin Lilla Teaternia, Tampereen Työväen Teatteria ja Tukholman Dramatenia. Hän myös ohjasi kahdeksan elokuvaa. Näytteleminen oli kuitenkin kutsumusammatti, johon hän ei väsynyt koskaan. Suurimmat kiksit Pöysti kertoi saavansa elävän yleisön edessä.

– Siinä on oma hurmansa, kun katsomossa istuva yleisö on joka ilta jollain lailla selätettävä. Niinä iltoina, kun se ei onnistu, vituttaa, Pöysti kiteytti.

Moni muistaa hänet myös legendaarisena Pikku Kakkosen iltasatujen lukijana.

Pöystin yli kolmekymmentä vuotta kestänyt liitto näyttelijä Birgitta Ulfssonin kanssa päättyi eroon 1984, mutta pari pysyi hyvinä ystävinä loppuun asti. Ulfsson kuoli lokakuussa 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.