Brother Christmas -hyväntekeväisyyshahmona tunnetulle Ari Koposelle kaksi syytettä rahankeräysrikoksista, vakavin rikosepäily ei johtanut syytteeseen

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Kuvassa Brother Christmasin keulahahmo Ari Koponen. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

STT

Hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin toiminnasta on nostettu syytteitä rahankeräysrikoksista, syyttäjä tiedotti tiistaina.

Syytettynä ovat Brother Christmasina tunnettu Ari Koponen ja kaksi muuta yhdistyksen hallituksen jäsentä. Lisäksi Koposta vastaan on nostettu erillinen rahankeräysrikossyyte hänen Ari Koponen Events -toiminimeensä liittyen.

Syytteet koskevat aikaa, jolloin Ari Koponen Eventsillä tai Brother Christmas -yhdistyksellä ei ole ollut rahankeräyslupaa. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Syytteiden sisältö tulee julkiseksi, kun niitä aikanaan käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Koposen mukaan niissä kyse on "nippelitiedosta" ja "hiusten halkomisesta".

–  Jäljelle jääneet kaksi syytettä ovat täydellisen mitättömiä verrattuna nyt kaatuneisiin raskaisiin rikosepäilyihin. Kyse on pelkästä rahankeräyslain nippelitiedosta ja arpajaishallinnon käynnistämästä hiusten halkomisesta, Koponen sanoi yhdistyksen tiedotteessa.

<story-element type="paragraph"> Syyttäjä: Yhdistyksen kirjanpito piti kutinsa

Koposen hyväntekeväisyyshahmo on alkujaan tunnettu parrasta, piposta ja ruutupaidasta sekä tavastaan hyödyntää sosiaalista mediaa. Yhdistys on kerännyt apua muun muassa sairaille lapsille.

Poliisi ryhtyi tutkimaan Brother Christmasia sen jälkeen kun Helsingin Sanomat julkaisi viime vuoden helmikuussa laajan artikkelin epäillyistä epäselvyyksistä yhdistyksen toiminnassa.

Poliisi epäili yhdistyksen toiminnassa myös törkeää kirjanpitorikosta, mutta syyttäjä jätti syytteen nostamatta. Poliisin mukaan yhdistykseltä puuttui sadoista maksuista kirjanpitolain mukainen tosite tai maksun peruste ei selvinnyt tositteesta.

Yhdistyksen kirjanpitoon tehtiin erityistarkastus, jossa katsottiin, että tiliotteella olleet merkinnät riittivät kirjauksiksi tulo- ja menotapahtumista. Syyttäjä yhtyi tarkastuksen lopputulemaan, jonka mukaan yhdistyksen kirjanpito antoi oikean ja riittävän kuvan sen toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Erityistarkastus ei myöskään löytänyt viitteitä siitä, että yhdistyksen varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen tarkoituksen mukaiseen toimintaan.

Syyttäjä jätti syytteen nostamatta myös yhden rahankeräysrikoksen osalta. Rikosepäily koski aikaa, jolloin Brother Christmasilla oli rahankeräyslupa.

Poliisi epäili, että yhdistys antoi lahjoittajille totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja. Yhdistyksen keräyksissä erilaisille hyväntekeväisyyskohteille asetettiin keräystavoitteita. Epäillyssä harhaanjohtavien tietojen antamisessa oli kyse siitä, että osasta keräyksiä puuttui tieto siitä, mihin rahat käytetään, jos sitä kertyy yli tavoitteen.

Syyttäjän mukaan ilmoittelu ei kuitenkaan ollut sillä tavalla totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa, että se täyttäisi rahankeräysrikoksen tunnusmerkistön.

<story-element type="paragraph"> Koponen aikoo tehdä Helsingin Sanomista uuden tutkintapyynnön

Koposen mukaan syyttäjän ratkaisu todistaa sen, että yhdistyksen keräämät rahat ovat menneet vain hädänalaisten auttamiseen. Vahinko yhdistyksen maineelle on kuitenkin suuri, Koponen sanoo.

–  Yhdistys keräsi vuonna 2017 lähes miljoona euroa apua tarvitseville, mutta viime vuonna Helsingin Sanomien ja Seura-lehden julkaisemien negatiivisten artikkelien jälkeen lahjoitusvaroja kertyi enää kymmenesosa aiemmasta, hän sanoo tiedotteessa.

Koponen teki viime vuonna HS:n uutisoinnista tutkintapyynnön ja pyysi poliisia selvittämään, oliko lehti syyllistynyt törkeään kunnianloukkaukseen. Poliisi päätti helmikuussa, että esitutkintaa ei aloiteta, koska rikosta ei ollut syytä epäillä.

Koposen tiedottajan mukaan tilanne on nyt kuitenkin muuttunut muun muassa syyttäjän syyttämättäjättämispäätösten takia. Koponen aikoo tehdä HS:n uutisoinnista uuden tutkintapyynnön poliisille epäillystä törkeästä kunnianloukkauksesta, tiedottaja kertoo.

Koponen on tehnyt tutkintapyynnön myös Seuran uutisoinnista. Seura kirjoitti, että järjestön vuonna 2016 järjestettyyn joulukampanjaan kerätyistä rahoista vain osa meni perille. Koponen on kiistänyt väärinkäytökset eikä ole syytteessä asiasta.

Koponen on ehdokkaana eduskuntavaaleissa perussuomalaisten listalla.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanoma-konserniin, joka on STT:n suurin omistaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut