Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oululainen kaupunginvaltuutettu syytteeseen kunnianloukkauksista ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä

Junes Lokka odotti oikeudenkäynnin alkamista nettilähetystä tehden maaliskuussa Oulun käräjäoikeudessa. Toimittaja Johanna Vehkoota syytettiin oikeudessa Lokan kunnian loukkaamisesta. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

STT

Oululaista kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa vastaan on nostettu syytteitä neljästä kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti maanantaina.

Kunnianloukkausten epäillään tapahtuneen Youtubessa, blogissa ja sosiaalisessa mediassa. Oulun syyttäjänviraston mukaan epäiltyjä uhreja on kolme, ja epäillyt teot ovat tapahtuneet vuosina 2017–2018.

Lokan lisäksi syytteessä on kaksi muuta ihmistä. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Kunnianloukkaussyytteistä kaksi koskee oululaisen vihreiden kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamista. Kummassakin syytettynä on Lokka. Toisessa syytettynä Lokan ohella on Oulussa varavaltuutettuna toimiva nainen, ja toisessa toinen mies.

Lokka ja varavaltuutettuna toimiva nainen ovat syytteessä myös kolmannesta kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Epäilty uhri on mies, jota on luonnehdittu Lokan blogissa muun muassa mielenvikaiseksi, sosiopaatiksi ja narsistiksi.

Lokakuussa Oulun käräjäoikeus määräsi kirjoitukset poistettavaksi, koska sen mukaan oli ilmeistä, että niiden pitäminen yleisön saatavilla on rangaistavaa. Tuolloin Lokka puolustautui sillä, että hänen mukaansa kyse oli vaaliehdokasta koskevasta yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Myös neljännessä kunnianloukkauksessa on yksi uhri. Siitäkin syytteessä ovat Lokka ja varavaltuutettuna toimiva nainen.

<story-element type="paragraph"> Lokka on myös uhrin asemassa kunnianloukkausjutussa

Lokka on maahanmuuttovastaiseksi profiloitunut poliitikko. Hän edustaa Oulun valtuustossa yhden valtuutetun Aito suomalainen yhteislista -ryhmää. Hän on myös ehdolla eduskuntavaaleissa.

Viime kuussa Lokka vei toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon käräjille kunniansa loukkaamisesta. Vehkoon syyte koskee Facebook-kirjoitusta, jossa hän luonnehti kärjekkäästä esiintymisestään some-kanavissa tunnettua Lokkaa muun muassa rasistiksi ja natsiksi. Lokka on jutussa uhrin asemassa.

Muun muassa Suomen PENin sananvapauspalkinnon saanut ja Julkisen sanan neuvoston jäsenenä toiminut Vehkoo on kiistänyt rikoksen. Hänen mukaansa kyseessä oli rajatulle ystäväjoukolle suunnattu päivitys, jonka yksi henkilö kopioi ja julkisti.

Vehkoon mukaan Lokka on häirinnyt häntä aktiivisesti. Myös Journalistiliitto on pitänyt oikeudenkäyntiä kohtuuttomana sen takia, että liiton mukaan Vehkoo oli ollut Lokan silmätikkuna jo pitkään. Oulun käräjäoikeus ei ole vielä antanut jutussa ratkaisua.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut