"Ukrainan vaalit ovat testi maan demokratian tilasta" – Vaalitarkkailua johtavan Ilkka Kanervan mukaan Ukrainan turvallisuuspoliittinen tilanne on edelleen vaikea

Ukrainan presidentinvaalit ovat samalla myös testi siitä, mikä on maan demokratian tila tällä hetkellä, arvioi vaalitarkkailijoita maassa johtava Ilkka Kanerva.

–  Vaalit pidetään sen lisäksi vielä poikkeuksellisen vaativissa turvallisuuspoliittisissa olosuhteissa, mikä antaa oman mausteensa koko tapahtumaan, Kanerva kertoi STT:lle puhelimitse Kiovasta.

Ehdokkaita vaaleissa on yhteensä peräti 39, mutta käytännössä mahdollisuuksia maan johtoon on vain kolmella: istuvalla presidentillä Petro Poroshenkolla, ex-pääministeri Julija Tymoshenkolla ja kansan uudella suosikilla, näyttelijä Volodymyr Zelenskyllä.

- Zelensky kampanjoi voimakkaasti eliittiä vastaan ja lupaa lisää kansanvaltaa. Hänen takanaan on näkyvästi oligarkkeja. Poroshenko vetää hyvin kansallismielistä linjaa eri muodoissaan, ja Tymoshenko taas on varsin populistinen ehdokas, Kanerva luonnehtii.

Yhteisenä tekijänä kärkitriolla on se, että kaikki suhtautuvat myönteisesti niin EU:hun kuin sotilasliitto Natoon.

Vladivostokista ei lähdetä Helsinkiin äänestämään

Vaalien järjestämisessä on kaksi hankalaa piirrettä: maan sisäisten pakolaisten vaikea rekisteröiminen ja se, etteivät ne ukrainalaiset jotka asuvat Venäjällä saa siellä äänestää.

–  Heidän pitäisi mennä äänestämään Suomeen, Kazakstaniin tai Georgiaan. Jokainen ymmärtää, ettei vaikkapa Vladivostokista lähdetä junalla ihan heti äänestämään vaikka Helsinkiin. Eipä taida kovin korkeaksi nousta näissä osissa äänestysprosentit, Kanerva pohtii.

Sotaa käyvässä maassa ei muutenkaan aivan kaikkialla uurnille päästä.

–  Krimin alue nyt tietysti on poissa laskuista. Samoin Donetskin ja Luhanskin alueet ovat sellaisia, ettei siellä joitain harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta voida vaaleja järjestää.

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Kanerva johtaa historian suurinta vaalitarkkailuoperaatiota Ukrainassa. Etyjin pitkäaikaiset vaalitarkkailijat ovat olleet maassa helmikuun puolivälistä lähtien. Ukrainaan on lisäksi matkustanut noin tuhat Etyjin, Euroopan neuvoston, Euroopan parlamentin ja Naton vaalitarkkailijaa äänestystä ja ääntenlaskentaa seuraamaan.

Kanerva on Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Nordea

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut