Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stockmannin toimitusjohtaja vaihtuu, uuden haku alkaa heti

Tavarataloyhtiö Stockmannin toimitusjohtaja vaihtuu. Yhtiö kertoo pörssitiedotteessaan, että toimitusjohtaja Lauri Veijalainen irtisanoutuu ja siirtyy uuteen tehtävään yhtiön ulkopuolella.

Uuden toimitusjohtajan haku alkaa heti. Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia toimii toistaiseksi toimeenpanevana puheenjohtajana.

Ratia nimitettiin Stockmannin hallituksen puheenjohtajaksi eilen pidetyssä yhtiökokouksessa, eli yhtiön toimitusjohtaja vaihtuu käytännössä välittömästi uuden puheenjohtajan aloitettua tehtävässään.

Ratia kiistää, että kyse olisi toimitusjohtajan potkuista. Hän sanoo, ettei näe nimityksellään puheenjohtajaksi mitään yhteyttä Veijalaisen lähtöön.

–  Minulla on ollut mahdollisuus perehtyä talon toimintaan ja tehdä Laurin (Veijalainen) kanssa hyvää yhteistyötä. Tähän irtisanoutumiseen ei mielestäni liity mitään dramatiikkaa, Ratia sanoo STT:lle.

Veijalainen: Lähtö oli oma päätös

Veijalainen lopettaa työt Stockmannin palveluksessa maaliskuun lopussa. Hän ehti toimia Stockmannin toimitusjohtajana vuodesta 2016. Ennen sitä Veijalainen työskenteli Stockmannilla muun muassa konsernin talousjohtajana.

Veijalaisen mukaan lähtö Stockmannilta oli hänen oma päätöksensä.

–  Olen yhdeksän vuotta ollut talossa ja 16 vuotta tehnyt vähittäiskauppaa. Nyt oli normaali aika ottaa seuraava askel uralla, Veijalainen sanoo STT:lle.

Veijalainen siirtyy toimitusjohtajaksi East Officeen, joka hoitaa Venäjällä toimivien suomalaisyritysten edunvalvontaa. Hän aloittaa uudessa työssään viimeistään lokakuun lopulla.

Tavaratalokauppa rämpii

Stockmann on jo pitkään kärsinyt heikosta kannattavuudesta. Yhtiön murheena on ollut erityisesti Retail-yksikkö eli tavaratalokauppa, jota yhtiö ei pystynyt viime vuonnakaan nostamaan voitolliseksi.

Stockmann-konserni koostuu kolmesta osasta, eli tavaratalokaupasta, kiinteistöistä ja muotiketju Lindexistä.

Retail-yksikön oikaistu liiketulos jäi viime vuonna 26 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Stockmannin keskeisenä tavoitteena oli saada tavaratalokauppa voitolliseksi, mutta viime vuonna Retail-yksikön tekemä liiketappio vain kasvoi toissa vuoteen verrattuna.

Helmikuun tilinpäätöstiedotteessa Veijalainen kertoi, että tavaratalokaupan viime vuoden myynti jäi tavoitteesta. Hän kuvaili tilannetta pettymykseksi.

Stockmann aloitti alkuvuodesta erityisesti Retailia koskevan uuden kulukuurin, jonka tavoitteena on saada kokoon 20 miljoonan euron kustannussäästöt.

Johtopäätösten aika edessä

Julkisuudessa on viime kuukausina spekuloitu ajatuksella, että Stockmann-konsernista saatettaisiin irrottaa joitakin osia, kuten esimerkiksi vaateketju Lindex.

Ratia ei ota kantaa siihen, onko Stockmannille tulossa lähiaikoina muitakin isoja muutoksia kuin toimitusjohtajan vaihtuminen. Hän viittaa siihen, että Stockmannilla on parhaillaan meneillään strategian tarkistaminen.

– Sitten kun päästään siinä siihen vaiheeseen, että vedetään johtopäätöksiä, niin kyllä sillä varmaan rakenteisiinkin on vaikutusta, Ratia sanoo.