Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittaja Mervola HS:n jutusta, jossa käsiteltiin SS-historiaa: "Mauno Jokipiin syyttäminen historian valkopesusta on kurja väite"

Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola ei niele purematta tylytystä, jota professori Mauno Jokipii saa osakseen Helsingin Sanomien tämänpäiväisessä (17.3.2019) suomalaisten SS-historiaa käsittelevässä jutussa. Siinä kerrotaan Jyväskylässä varttuneen Lars Kihlströmin järkyttyneen, kun hän kävi lukemassa Kansallisarkistossa natsi-Saksan SS-joukoissa palvelleen isänsä Lennart Kihlströmin sotapäiväkirjaa. Päiväkirjamerkintään oli kirjoitettu"ammuttiin neljä juutalaista".

Mervola käsittelee aihetta Huomioita-palstan kirjoituksessaan.

Helsingin Sanomien jutussa todettiin, että  Kihlströmin päiväkirjaan on aiemmin viitattu laajasti Mauno Jokipiin teoksessa Panttipataljoona (1968), jota pidettiin vuosikymmenten ajan virallisena totuutena suomalaisista SS-miehistä. HS:n mukaan uudempi historiantutkimus on kuitenkin osoittanut kirjan olevan paikoin "tarkoitushakuista suomalaisten tekemisten puolustelua ja valkopesua".

Mervolasta Jokipiin syyttäminen historian valkopesusta on kurja väite. Hänen mukaansa Kihlströmin mainitsemaa neljän ampumista Jokipii tarkasteli myös kolmen muun aikalaiskuvauksen kautta ja tulkitsi kirjauksen enemmän kuulopuheiksi. Nyt lehtijutussa lause tulkitaan todisteeksi siitä, että suomalaiset ampuivat juutalaisia.

– Jokipiin kirja ilmestyi 1968 eli vain parikymmentä vuotta sodan jälkeen. On luonnollista, että silloin painotukset ovat hieman toisia kun nyt. Onko nyt suuret jutut ”neljän juutalaisen ampumisesta” tämän ajan punaviherpesua, Mervola kysyy palstallaan.

Lue Pekka Mervolan Huomioita-palstan kirjoitus "Ammuttiin neljä juutalaista" kokonaisuudessaan täältä.