Kuluttaja: Juuston hiilijalanjälki on luultua pienempi

Juustoa on aiemmin pidetty ilmastovaikutuksiltaan lähes yhtä pahana kuin naudanlihaa. LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä

STT

Kuluttaja-lehden selvityksen mukaan juuston ilmastohaitat ovat aiemmin arvioitua pienempiä. Juuston tuotanto on tehostunut selvästi viime vuosina, koska valmistuksen sivutuotteena syntyvää heraa voidaan hyödyntää monissa elintarvikkeissa.

Juustoa on aiemmin pidetty ilmastovaikutuksiltaan lähes yhtä pahana kuin naudanlihaa. Uusien tietojen perusteella juuston kuormitus on kuitenkin keskimäärin suurempaa kuin broilerin, mutta samaa luokkaa kuin sianlihan.

Ilmastovaikutukset ovat sitä suuremmat, mitä enemmän juustoon käytetään maitoa. Kovat juustot ovat siten ilmastovaikutuksiltaan raskaammat kuin pehmeät. Kovia juustoja kypsytetään pitempään, mistä tulee lisää päästöjä.

Myös käytetyllä maidolla on vaikutusta hiilijalanjälkeen. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tutkimuksen mukaan lampaan- ja vuohenmaitolitran hiilijalanjälki voi olla kaksin- tai kolminkertainen verrattuna lehmänmaitolitraan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut