Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Puolustusvoimain tulevan komentajan nimitys lykkääntyy hallituksen eron vuoksi

Puolustusvoimain nykyinen komentaja Jarmo Lindberg siirtyy reserviin elokuun alussa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Puolustusvoimain tulevan komentajan nimitys lykkääntyy hallituksen eron vuoksi, kertoo puolustusministeriö.

Ministeriö pyysi nimitysasiaan oikeuskanslerin kannanottoa. Oikeuskanslerin linjauksen mukaan valtioneuvoston ratkaisuesitys komentajan nimitysasiassa ei ole rutiiniluonteinen tai juokseva asia, joka sisältönsä perusteella kuuluisi toimitusministeristön toimivaltaan ainakaan tässä vaiheessa, ministeriö kertoo.

Ministeriön mukaan nimitys pyritään esittelemään pikaisesti eduskuntavaalien jälkeen uuden hallituksen aloitettua toimintansa. Puolustusvoimain komentajan nimittää virkaan presidentti valtioneuvoston ehdotuksesta.

Puolustusvoimain nykyinen komentaja Jarmo Lindberg siirtyy reserviin elokuun alussa.

Tiedusteluvalvontavaltuutetun saa nimittää

Hallituksen perjantainen ero on herättänyt epävarmuutta myös muissa kesken olevissa nimitysasioissa. Esimerkiksi tuoreessa virassa aloittavan tiedusteluvalvontavaltuutetun nimitys voidaan tehdä erosta huolimatta, kertoi oikeusministeriö aiemmin tänään. Myös tähän nimitykseen kysyttiin neuvoa oikeuskanslerilta.

Eduskunta hyväksyi siviili- ja sotilastiedustelua koskevat lait maanantaina. Lakien voimaantulo edellyttää, että laillisuusvalvonta on kunnossa, eli että tiedusteluvalvontavaltuutettu on aloittanut tehtävänsä. Lait odottavat vielä presidentin vahvistusta.

Eduskuntaryhmät totesivat tiistaina iltapäivällä, että eronnut hallitus voi jatkaa toimitusministeristönä.

Toimitusministeristön asemasta ei ole nimenomaisia säännöksiä. Sillä on muodollisesti sama toimivalta kuin hallituksella ennen sen eronpyyntöä. Sen asemaa määrittävät valtiosääntötulkinnat ja -käytännöt.

Toimitusministeristön katsotaan voivan hoitaa välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle. Vakiintuneesti katsotaan, että se ei voi päättää nimittämisestä korkeimpiin valtion virkoihin.

Korjattu kello 16.39: Korjattu sanamuotoa väliotsikon jälkeen 3. kappaleessa. Eduskuntaryhmät totesivat hallituksen jatkon toimitusministeristönä, eivät tehneet asiasta päätöstä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut