Lentoyhtiö Norwegian lopettaa lennot Etiopian turmassa käytetyllä konemallilla – Yle: Myös TUI keskeyttää lennot konetyypillä

Norwegianilla on konemallia käytössään 18 kappaletta. Myös Saksa kieltää konemallilla lentämisen.

Lentoyhtiö Norwegianin Boeing 737 MAX 8 matkustajakone Helsinki-Vantaan lentokentällä 6. heinäkuuta 2018. Mikko Stig / Lehtikuva

STT

Lentoyhtiö Norwegian lopettaa toistaiseksi lennot Ethiopian Airlinesin lentoturmassa käytetyllä Boeing 737 MAX 8 -konemallilla.

Myös suomalaismatkailijoiden suosimalla Norwegianilla on käytössään 18 kappaletta kyseistä konemallia. Norwegianin lentotoiminnoista vastaavan johtajan Tomas Hesthammerin mukaan yhtiö pitää konemallit toistaiseksi maassa ja odottaa ilmailuviranomaisten toimia.

– Otamme Boeing 737 MAX 8 -lentokoneet toistaiseksi pois lentotoiminnasta useiden ilmailuviranomaisten asiasta tekemän suosituksen mukaisesti. Kun viranomaiset antavan tällaisen suosituksen, noudatamme tietysti heidän ohjeitaan. Pahoittelemme matkustajille mahdollisesti tästä aiheutuvia haittoja, mutta matkustajiemme ja työntekijöidemme turvallisuus on aina etusijalla, sanoo Hesthammer yhtiön tiedotteessa.

Kyseiset koneet ovat suhteellisen pieni osa Norwegianin koko laivastoa, joka koostuu kokonaisuudessaan Boeingin eri malleista. Yleisin yhtiön käytössä oleva malli on 737-800, joita yhtiöllä on 118 kappaletta, yhtiö kertoo verkkosivuillaan.

Norwegian tähdentää, ettei liikenteen keskeytys koske tätä mallia, vaikka kyse onkin saman 737-sarjan konemallista. Toinen yhtiön lentämistä kolmesta konemalleista on suurikokoinen 787 Dreamliner, joita Norwegianilla on käytössään 33 kappaletta.

 

 

Toissapäiväisessä Ethiopian Airlinesin lentoturmassa Etiopian Addis Abeban ulkopuolella surmansa sai yli 150 ihmistä. Onnettomuus tapahtui pian nousun jälkeen.

Vastaavantyyppinen onnettomuus sattui samalla konetyypillä lokakuussa Indonesiassa. Tuolloin 189 ihmistä kuoli, kun Lion Air -yhtiön kone syöksyi maahan niin ikään muutamien minuuttien kuluttua noususta.

Boeing 737 MAX 8 -konemallilla lentämisen ovat kieltäneet muun muassa Britannia, Ranska ja Saksa.

Useat lentoyhtiöt eri puolilla maailmaa ovat keskeyttäneet lennot kyseisellä konetyypillä. Keskeyttäneiden joukossa ovat Norwegianin ohella muun muassa Turkish Airlines ja Icelandair. Ylen mukaan myös saksalainen matkailualan yritys TUI on keskeyttänyt lennot konetyypillä.

Koneita on jäänyt kentille muun muassa Brasiliassa, Kiinassa, Etiopiassa, Indonesiassa ja Etelä-Afrikassa. Argentiinassa Aerolineas Argentinas -yhtiön lentäjät ovat kieltäytyneet lentämästä 737 MAX 8 -koneilla.

Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset vaativat lentokonevalmistaja Boeingia tekemään pikaisesti parannuksia konemalliin. Ilmailuhallinto FAA on antanut Boeingille huhtikuun loppuun asti aikaa tehdä parannukset. FAA ei kuitenkaan ainakaan vielä esittänyt koneille lentokieltoa. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.