SpaceX:n alus laskeutui Atlanttiin historiallisen koelennon jälkeen

SpaceX:n alus telakoitui onnistuneesti ISS:lle viime viikonloppuna. LEHTIKUVA/AFP/NASA

STT

Yksityisen yhdysvaltalaisen SpaceX-avaruusyhtiön alus laskeutui tänään onnistuneesti Atlantin valtamereen Floridan rannikon edustalla iltapäivällä Suomen aikaa. Crew Dragon -alus teki historiallisen koelennon ISS-avaruusasemalle.

Koelento oli iso etappi kohti amerikkalaisten miehitettyjen avaruuslentojen jatkumista Yhdysvaltain maaperältä.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan suorassa lähetyksessä näytettiin, kuinka Crew Dragon -kapselialuksen neljä laskuvarjoa avautuivat ongelmitta ja alus molskahti mereen juuri ennakoituun aikaan. Kaksi venettä lähti kiitämään kapselia kohti.

SpaceX vahvisti tviitissään Dragonin onnistuneen laskeutumisen.

–  Hienoa laskuvarjojen toimintaa. Vapisen yhä, kuvaili jännitystään Benji Reed SpaceX-yhtiöstä.

Nasan johtaja Jim Bridenstine kuvaili laskeutumista tärkeäksi virstanpylvääksi avaruuslentojen uudella aikakaudella.

Lennon ainoana matkustajana oli vielä tällä kertaa avaruuspukuun puettu Ripleyksi nimetty nukke. Nukkeen kiinnitettyjen mittalaitteiden avulla tutkijat voivat seurata, minkälaiset olot olisivat lennon aikana oikeille astronauteille. Nimensä Ripley sai Sigourney Weaverin roolihahmosta Alien-elokuvissa.

Myös Boeingin testilennot alkamassa

Crew Dragon telakoitui onnistuneesti ISS:lle viime viikonloppuna vuorokauden mittaisen lennon päätteeksi. Paluumatkalle kohti Maata se lähti tänä aamuna. Paluuta pidettiin ennakkoon lennon hankalimpana osuutena.

Jos koelento täyttää kaikki odotukset, Nasan aikeena on lähettää samalla aluksella kaksi astronauttia avaruusasemalle myöhemmin tänä vuonna, mahdollisesti jo heinäkuussa.

SpaceX:n johtaja, myös sähköautovalmistaja Teslan johdosta tunnettu Elon Musk on sanonut, että koelentoon kulminoituu vuosien työ.

Nasa lopetti sukkulaohjelmansa vuonna 2011. Sen jälkeen Venäjän Sojuz-alukset ovat olleet ainoa keino matkata kansainväliselle avaruusasemalle.

Sukkulaohjelma päätettiin lopettaa, sillä sitä pidettiin liian kalliina. Myös vanhentuvan kaluston turvallisuus herätti huolta. Ohjelman aikana kaksi sukkulaa tuhoutui, Columbia vuonna 2003 ja Challenger vuonna 1986. Turmissa kuoli yhteensä 14 astronauttia.

Sukkulaohjelman lopetuksen jälkeen presidentti Barack Obaman hallinto kääntyi yksityisten yritysten puoleen, mutta lennot ovat viivästyneet. Ilman omia aluksia Nasa on joutunut maksamaan Venäjälle yli 80 miljoonaa dollaria jokaisesta ISS:lle lähetetystä astronautista.

Nasalla on sopimus miehitettyjen avaruusalusten kehittämisestä SpaceX:n lisäksi myös Boeingin kanssa. Boeingin Starliner-aluksen testilennot alkavat aikaisintaan huhtikuussa.

–  Ei mene enää pitkään ennen kuin astronauttikollegamme ovat Crew Dragonin ja Boeing Starlinerin kyydissä. Emme malta odottaa, amerikkalainen astronautti Anne McClain sanoi ISS:n miehistön puolesta, kun Crew Dragon oli perjantaina aloittanut paluumatkan kohti Maata.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut