Pääministerit ja hallitukset ovat eronneet, mutta ennenaikaiset vaalit järjestettiin viimeksi yli 40 vuotta sitten

Koko hallitus erosi viimeksi vuonna 2014, kun Jyrki Katainen jätti tehtävänsä. Arkistokuva. Nina Huisman

STT

Koko hallitus erosi viimeksi kesällä 2014, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok.) jätti tehtävänsä ja siirtyi Euroopan komissioon. Kataisen tilalle tuli Alexander Stubb.

Muodollisesti pääministerin ero tarkoittaa aina koko hallituksen eroa, mutta usein samat puolueet ovat jatkaneet hallituksessa. Näin kävi myös kesällä 2010, kun Matti Vanhanen (kesk.) siirtyi syrjään Mari Kiviniemen (kesk.) tieltä. Vanhanen perusteli eroaan muun muassa perhesyillä ja jalkaleikkauksella.

Todellinen hallituskriisi syntyi kesällä 2003, kun pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja hänen hallituksensa erosivat Irak-jupakan takia. Kyse oli Jäätteenmäelle vaalikamppailun aikana vuodetuista ulkoministeriön asiakirjoista, joiden alkuperästä Jäätteenmäki antoi totuudenvastaisia lausuntoja ja menetti eduskunnan luottamuksen. Samat puolueet kuitenkin jatkoivat, ja Matti Vanhanen nousi pääministeriksi.

Joulukuussa 1982 hallitus joutui eroamaan yhden puolueen lähdettyä siitä. SDP:n Kalevi Sorsan johtamasta hallituksesta lähti SKDL, joka vastusti puolustusmäärärahojen korottamista. Sorsa jatkoi pääministerinä, ja SKDL:n tilalle tulivat liberaalit.

Ennenaikaiset eduskuntavaalit on pidetty viimeksi syksyllä 1975, kun Sorsan hallitus kaatui sisäisiin erimielisyyksiin kesällä. Presidentti Urho Kekkonen hajotti eduskunnan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut