Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

OECD ennustaa maailmantalouden hidastuvan – Eurooppa heikkenee

Euroopassa OECD kiinnittää huomiota erityisesti Saksan ja Italian talousnäkymien heikkenemiseen. LEHTIKUVA/AFP

STT

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD on synkistänyt arviotaan maailmantalouden kasvusta. Taustalla on Kiinan talouskehityksen arvaamattomuus sekä talouskasvun heikkeneminen keskeisissä EU-maissa.

OECD:n pääekonomisti Laurence Boone arvioi, että maailmantalous on joutunut voimistuvaan vastatuuleen ja voi suistua raiteiltaan, jos jollakin suurella alueella tapahtuu jyrkkä käännös alaspäin.

Järjestö ennustaa, että maailmantalouden kasvu painuu tänä vuonna 3,3 prosenttiin viime vuoden 3,6 prosentista. Järjestön viime vuoden marraskuussa tekemä arvio tämän vuoden kasvusta oli 4 prosenttia.

Kiinan kasvu hidastuu

Kiinan tämän vuoden talouskasvuksi OECD ennustaa 6,2:a prosenttia. Viime vuonna Kiinan talouskasvu oli 6,6 prosenttia.

OECD arvioi Kiinan jatkavan talouden elvyttämistä ulkomaankaupan heikentymisen tasapainottamiseksi. Järjestö varoittaa kuitenkin, että Kiinan talous saattaa jarruttaa ennustetta jyrkemmin, millä olisi vakavia seurauksia maailmankauppaan.

Euroalueen talouskasvu hidastuu OECD:n näkemyksen mukaan 1,0 prosenttiin viime vuoden 1,8 prosentista.

EU:ssa OECD on joutunut tekemään aiempaan arvioon verrattuna suurimmat muutokset Saksan, Italian ja Britannian kohdalla. Ennusteen mukaan Italian talous supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia. Saksan talouskasvu kitkuttaa vaivaiset 0,7 prosenttia ja Britannian 0,8 prosenttia plussalla.

Keskuspankkien tuki toivottavaa

OECD:n katsaus käsittelee 20:a maailmanlaajuista tai alueellista mahtitaloutta, jotka muodostavat niin sanotun G20-ryhmän. EU:sta on mukana Saksan, Britannian ja Italian lisäksi Ranska. Myös Ranskan talous jarruttaa, mutta verrattain kevyesti.

Järjestö suosittelee, että keskuspankit jatkaisivat taloutta tukevia toimiaan. OECD huomauttaa kuitenkin, ettei Euroopan keskuspankin harjoittama rahapolitiikka kykene yksin ratkaisemaan talouskasvun hidastumisesta aiheutuvia ongelmia.

OECD suosittelee elvytystä vähävelkaisissa valtioissa ja rakenteellisia uudistuksia kaikissa EU-maissa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut