Nykäsen hautajaissaattoa kerääntyi katsomaan satoja ihmisiä kappelille ja mäkilegendan kotimäelle

Kappelissa järjestetyssä siunaustilaisuudessa oli Nykäsen omaisten lisäksi paikalla monia urheilulegendoja. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen hautajaissaattoa kerääntyi seuraamaan Jyväskylän Laajavuoreen sekä siunauspaikalle kappelin liepeille satoja ihmisiä.

Saatto lähti liikkeelle vanhan hautausmaan kappelilta, missä Nykäsen valkoinen arkku nostettiin valkoiseen autoon ja auto lähti hitaasti liikkeelle. Kirkosta saapuneiden läheisten lisäksi myös osa ulkopuolisista seuraamaan tulleista oli silmin nähden liikuttuneita. Tunnelma oli hyvin rauhallinen ja kiireetön. Vaikka väkeä oli tullut paikalle suurin joukoin, pysyi suurin osa kappelin kiviaitojen takana, eivätkä järjestysmiehet juuri joutuneet ohjaamaan ihmisiä pysymään poissa kappelin edustalta.

Omaiset ja poliisi olivat aiemmin pyytäneet yleisöä seuraamaan saattuetta vasta katujen laidoilla.

"Sympaattinen, värikäs persoona"

Saatto kiersi Jyväskylässä ja pistäytyi Nykäsen kotimäen luona Laajavuoressa, jossa sitä odotti tien vierustoilla ja laskettelukeskuksen tuntumassa satoja ihmisiä.

Jyväskyläläinen Raimo Hyppönen oli tullut Laajavuoreen, jossa näki Nykäsen hyppyjä jo nuorena.

–  Ainahan se oli täällä, Hyppönen sanoi.

Saattuetta niin ikään seurannut Marika Ryhänen puolestaan näki välillä Nykästä laskettelukeskuksen kahviossa 1980-luvun alussa.

–  Halusin tulla muistamaan. Olemme suunnilleen samaa ikäryhmää. Hän oli sympaattinen, värikäs persoona.

Valkoinen auto ajoi hitaasti paikalta poliisisaattueessa. Poliisiautoja oli niin ruumisauton takana kuin edessä ja paikalla oli runsaasti liikenteenohjaajia.

Paikalla myös Ahonen ja Weissflog

Kappelissa järjestetyssä siunaustilaisuudessa oli Nykäsen omaisten lisäksi paikalla monia urheilulegendoja. Entisistä mäkihyppääjistä paikalla olivat muun muassa Janne Ahonen ja Jens Weissflog sekä maastohiihtäjistä Juha Mieto.

–  Kyllä se toi muistot mieleen. Olen ollut mukana Matin uran alusta aivan viime aikoihin asti, Mieto kertoi.

–  Ei tätä osaa enempää sanoa, mutta muistot jäävät. Meillä oli puhelinkeskusteluja, mutta ne jäävät meidän välisiksi, Mieto kertasi kaksikon yhteydenpitoa.

Vieraisiin lukeutuivat myös Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja urheiluasioista vastaava ministeri Sampo Terho (sin).

Nelinkertainen olympiavoittaja Nykänen kuoli helmikuun alussa kotonaan.

Patsaan lisäksi Nykäsen muistoksi kaavaillaan kaupungin mukaan "jotain muutakin"

Jyväskylän kaupunki kaavailee Nykäselle patsasta, jonka valmistelun aloittamisesta päätettäneen maanantaina kaupunginhallituksessa, kertoo Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Kaupunginjohtaja osallistui lauantaina Nykäsen siunaustilaisuuteen Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelissa.

Koiviston mukaan lopulliset päätökset siitä, millainen patsas on, mihin se tulee ja kuka taiteilija sen toteuttaa, tehdään tämän vuoden puolella.

Jyväskylästä maailman mäille ponnistaneelle Nykäselle ehdotettiin patsasta jo vuonna 2017 kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon (kok.) ja usean muun kaupunginvaltuutetun aloitteessa. Viime syksynä Keskisuomalainen kertoi, että patsasehdotus oli tyssäämässä Jyväskylän kaupungin vastustukseen.

Nyt patsas on tulossa. Kaupunginjohtaja Koiviston mukaan se ei ole ainoa suunnitelma Nykäsen muistamiseksi.

–  On tietynlaisia juttuja pohdinnassa, jossa on vähän muitakin toimijoita vastuullisena kuin kaupunki, Koivisto sanoi lauantaina.

Hän ei valottanut tarkemmin suunnitelmien luonnetta.

–  Mietitään erilaisia asioita erilaisten tahojen kanssa, mutta niistä ei pysty enempää sanomaan.

–  Nykänen on puhutellut niin paljon suomalaisia ylipäätään ja minusta tuntuu, että jyväskyläläisiä oikein erityisesti, Koivisto perusteli suunnitelmia.

Koivisto kertoi ennen kappeliin menoa, että Nykäsellä on ollut kaupungille iso merkitys.

–  Se on tullut monellakin tapaa esille tässä virkaa hoitaessa, että Nykänen oli tosi tunnettu. Todella yllättävissä yhteyksissä huomaa, että Matti Nykänen tunnetaan ja osataan jopa joskus yhdistää Jyväskylään. Nykänen on varmaan laittanut, jos yksittäisistä ihmisistä puhutaan, Jyväskylää eniten maailmankartalle. Näin voi ihan huoletta sanoa. Sillä on iso merkitys kaupungille, vaikka se ei ollut hänen toimintansa päätavoite.

Surullinen päivähän tämä on, Koivisto jatkoi.

–  Varmaan pystymme myös muistelemaan hienoja ja positiivisia asioita, mitä hän on tehnyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.