Risto Jussilainen arvostaa Nykäsen välineapua – "Jätän Matista muistot mieleen"

Tämä tuuli oli Laajavuoren mäkeen paras tai pahin mahdollinen, kuvaili kilpailunjohtaja Risto Jussilainen. Risto Aalto

STT

Nelinkertainen joukkuemäen arvokilpailumitalisti Risto Jussilainen oli 1980-luvun loppupuolella ahkera Laajavuoren erikokoisten hyppyrimäkien käyttäjä. Nuori hyppääjä kasvoi Jyväskylässä, jonka suurin sankari oli maailman paras mäkihyppääjä Matti Nykänen.

Nykäsen siunaustilaisuus on parhaillaan käynnissä Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelissa. Jussilainen saapui kappelin edustalle ja muisteli pyydettäessä tiedotusvälineille Nykästä.

– Olen niin paljon nuorempi, että Matti toimi esikuvana ja idolina. Meillä on 12 vuotta ikäeroa. Varsinkin Jyväskylän mäkihypylle hänellä oli iso merkitys. Hän viitoitti tietä nuoremmille, Jussilainen kommentoi.

Jussilainen ponkaisi maailmancupiin 1990-luvulla sen jälkeen, kun Nykänen oli lopettanut uransa.

– Matti sai menestyneenä urheilijana paljon kaikkia urheiluvälineitä, joita hän sitten lahjoitti nuorempien käyttöön. Vielä 1980-luvulla kunnon välineiden saaminen ei ollut kovin helppoa, Jussilainen avasi tilannetta.

– Näin hänet tuolla harjoituksissa lähes päivittäin, kun olin nuori. Ellei Matti ollut sitten maailmalla kilpailemassa. Ajattelin, että haluan joskus olla edes lähellä sitä Matin tasoa.

Nykästä meni muistamaan kappeliin hänen omaisiaan sekä entisistä mäkihyppysuuruuksista Janne Ahonen ja Jens Weissflog.

Jussilainen ei kappeliin mennyt eikä seuraa sen kummemmin hautajaissaattuetta, joka kulkee esimerkiksi Laajavuoren mäkien kautta.

– Annetaan saattueen mennä omanaan. Jätän Matista muistot mieleen ja poistun kotiin, Jussilainen tuumi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.