Valvira keskeytti jälleen Attendon hoivakodin toiminnan – tarkastuksia on tehty jo liki sadassa yhtiön hoivakodissa, Attendo kertoo

Kirkkopuiston hoivakodissa asuvien arki jatkuu Attendon mukaan normaalisti. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

STT

Hoivajätti Attendon pyörittämässä, suhteellisen lyhyen aikaa toimineessa vanhusten hoivakodissa on jälleen havaittu vakavia puutteita. Valvontavirasto Valvira ilmoitti perjantaina keskeyttäneensä Utajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Attendon Kirkkopuiston hoivakodin toiminnan. Hoivakoti oli aloittanut toimintansa joulukuussa.

Vasta helmikuun alkupuolella aluehallintovirasto (avi) keskeytti Alavudella Attendon hoivakoti Pelimannin toiminnan, joka oli ollut käynnissä vajaan kuukauden. Siellä asiakkaiden turvallisuutta ei pystytty Valviran mukaan takaamaan riittävästi.

Attendon sidosryhmäsuhteista ja yhteiskuntavastuusta vastaavan johtajan Anna Lehtirannan mukaan yhtiö oli nyt siinä käsityksessä, että sen Utajärven hoivakodissa oli pantu kuntoon yhdessä avin ja Valviran kanssa helmikuun alussa sovitut asiat.

–  Tekemämme muutokset eivät kuitenkaan olleet Valviralle riittäviä. Nyt selvitämme, mitä vielä pitää tehdä, jotta Attendo voisi jatkaa työtään Utajärvellä, Lehtiranta sanoi STT:lle perjantai-iltana.

Lehtirannan mukaan Attendo ottaa hyvin vakavasti sen, että viranomaiset ovat havainneet puutteita yhtiön yksiköissä.

"Muualla Pohjoismaissa ei ongelmia"

Utajärvellä keskeyttämisen perusteena olevat, Valviran ja avin havaitsemat epäkohdat tulivat ilmi ennalta ilmoittamattomalla tarkastuskäynnillä. Epäkohtia ei korjattu viranomaisten antamaan määräaikaan mennessä. Esimerkiksi lääkelupia puuttui edelleen neljältä hoitajalta. Lisäksi Attendo oli antanut viranomaisille virheellistä, tai vähintäänkin ristiriitaista ja epäselvää tietoa.

–  Viranomaisten huomiota herättivät hoivakodin toiminnassa useat seikat. Terveyskeskukseen tuotiin joitakin Kirkkopuiston asukkaita huonossa kunnossa, ja hoivakodissa oli yksi kuolemantapaus. En kuitenkaan ota mitään kantaa siihen, onko hoidon taso mahdollisesti vaikuttanut kyseiseen kuolemaan vai ei, sanoi Valviran ylijohtaja Markus Henriksson STT:lle perjantaina.

Attendon Lehtiranta kertoi, että viranomaiset ovat tehneet suuren määrän tarkastuksia yhtiön toimipisteisiin Suomessa.

–  Niitä on tehty liki sataan Attendon hoivakotiin. Lisää tulee päivittäin. Aluehallintovirastot ovat antaneet kunnille kehotuksen tehdä tarkastuksia, ja nyt niitä sitten tehdään.

Attendo toimii Suomen ohella myös muualla Pohjoismaissa.

–  Muissa Pohjoismaissa ei Attendon hoivayksiköissä ole ongelmia havaittu, Lehtiranta lisäsi.

Asukkaita ei siirretä

Attendolle oli annettu helmikuun alussa ohjeistusta Kirkkopuistossa havaittujen puutteiden takia. Valvira ja avi kävivät hoivakodissa torstaina uudestaan tarkastuskäynnillä Valviraan tulleen kuntayhtymän yhteydenoton perusteella. Silloin havaittiin edelleen asiakasturvallisuutta vaarantavia puutteita.

Puutteisiin lukeutui esimerkiksi se, että hoivakodissa ei ollut varauduttu lisäämään henkilökuntaa saattohoitotilanteessa, jotta asiakkaalle voitaisiin taata hyvä ja arvokas kuolema.

Hoivakodin toiminta siirrettiin Valviran mukaan Oulunkaaren kuntayhtymän vastuulle. Attendo kertoi verkkosivuillaan, että sen tavoitteena on palauttaa Kirkkopuiston toiminta takaisin yhtiölle kevään kuluessa. Kaikkien 24 asukkaan arki Kirkkopuistossa jatkuu yhtiön mukaan normaalisti.

Attendo on ollut Esperi Caren ohella valtakunnallisen vanhustenhoidon kriisikeskustelun keskiössä.

Utajärven ja Alavuden hoivakotien ohella viranomaiset ovat havainneet epäkohtia ainakin Jyväskylässä Attendon Holstinpuiston hoivakodissa ja Etelä-Pohjanmaan Jalasjärvellä sijaitsevassa palvelukoti Tepon Tuvassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut