HS: Lähetystöjen tietoturvallisuudessa puutteita – esimerkiksi salattujen puheluiden soittaminen ei kaikkialla onnistu

Selviä puutteita on HS:n mukaan löytynyt mm. Suomen Moskovan-suurlähetystön tietoturvallisuudesta. LEHTIKUVA/Jussi Nukari

STT

Suomen lähetystöjen tietoturvallisuuden eteen on tehty paljon töitä, sanoo ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartano. Hänen mukaansa tiedossa oli kuitenkin, että kaikkialla tietoturvallisuus ei ole parhaalla tasolla.

–  Erilaisia ratkaisuja on kehitetty ja rakennettu, Uusikartano kuitenkin painotti STT:lle.

Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina, että eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan kaikissa lähetystöissä ei ole käytettävissä turvatilaa luottamuksellisten keskustelujen käymiseen eikä suojattua reaaliaikaista puhelinyhteyttä Helsinkiin. Selviä puutteita on löytynyt erityisesti Suomen Nato-edustuston ja Moskovan-suurlähetystön tietoturvallisuudesta.

–  Valiokunnan saamien arvioiden mukaan ulkoministeriön ja erityisesti lähetystöjen tietoturvallisuus ei ole riittävän hyvällä tasolla, mietinnössä sanottiin.

Valiokunta pitää välttämättömänä, että tietoturvapuutteet korjataan ulkoasiainhallinnossa ja erityisesti Suomen Nato-edustuston ja Moskovan-suurlähetystön tietoturvajärjestelyjä parannetaan, HS kertoo.

Uusikartanon mukaan molemmissa edustoissa tilanne on tulevaisuudessa muuttumassa. Nato-edustusto on hänen mukaansa muuttamassa uusiin tiloihin, minkä takia vanhoihin tiloihin ei ole tehty muutoksia, jotka parantaisivat turvallisuutta.

–  Vanhaan ei kannata rakentaa, koska se on kallista. Tämä on tietoinen riski, Uusikartano kertoo.

Hänen mukaansa muutto on kuitenkin viivästynyt jo reilusti, koska Naton uuden päämajan rakentaminen on viivästynyt.

Moskovan-suurlähetystöön on puolestaan tulossa remontti. Remontin yhteydessä ollaan Uusikartanon mukaan tekemässä toivottuja turvallisuutta parantavia uudistuksia.

Vastapuolen vakoilutekniikka kehittyy nopeasti

Uusikartano muistuttaa, että myös turvallisuuskysymyksissä "kysymys on ennen kaikkea resursseista". Lisäksi hän nostaa esille sen, että teknologia kehittyy nopeasti, mutta niin kehittyy myös vastapuolen vakoilutekniikkakin.

–  Siihen joudutaan aina miettimään uusia ratkaisuja.

Uusikartano myös huomauttaa, että esimerkiksi mobiililaitteiden suhteen on haastavaa varmistaa, että laite on sekä turvallinen että käytettävä.

–  Turvallisuus ja käytettävyys tahtovat aina vähän lyödä toisiaan korville.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut