Omatoimisen työnhaun mallista ei syntynyt yhteisymmärrystä – ratkaisut jäävät uudelle hallitukselle

Ratkaisujen tekeminen omatoimisen työnhaun mallista jää seuraavalle hallitukselle. LEHTIKUVA / JARNO MELA

STT

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama kolmikantainen työryhmä ei saanut aikaan sopua omatoimisen työnhaun ehdoista. Työryhmän määräaika päättyi eilen. Ryhmä totesi, ettei se voi tehdä asiasta esitystä. Ratkaisujen tekeminen jää seuraavalle hallitukselle.

Työryhmän asettamisesta päätettiin viime lokakuussa, kun irtisanomislain uudistamisesta syntyi repivä kiista työmarkkinoilla. Asiasta sovittiin tuolloin hallituksen ja palkansaajajärjestöjen kesken.

–  Yksimielinen esitys olisi ollut hyvä pohja seuraavalle hallitukselle. Ikävää, ettei siihen päästy. Minusta malli olisi ollut hyvä sekä työnhakijan että työllisyyden kannalta, sanoi työministeri Jari Lindström (sin.) tiedotteessa.

Työryhmän työn perustana oli ministeriössä kehitetty malli, jonka perusteella työnhakijalta vaadittaisiin työttömyysetuuden jatkumisen ehtona omatoimista työnhakua. Tässä otettaisiin huomioon alueen työmarkkinatilanne, työnhakijan mahdollinen ammattisuoja, työnhaku- ja työllistymisvalmiudet sekä työ- ja toimintakyky.

Tuen edellytyksenä neljä hakemusta kuukaudessa

Jos työnhakijalla on hyvät valmiudet hakea työtä ja työllistyä, olisi mallissa vaadittu hänen hakevan neljää työmahdollisuutta 30 päivän tarkastelujakson aikana. Työpaikkojen olisi tullut olla sellaisia, että työnhakijalla on todellinen mahdollisuus työllistyä kyseiseen tehtävään. Selvästi perusteettomat hakemukset eivät täyttäisi ehtoa.

Työ- ja elinkeinoministeriön suunnittelemassa mallissa ajatus oli, että jos omatoiminen työnhaku ei edisty, olisi työnhakijaa ensin muistutettu työttömyystukien vastikkeellisuudesta. Seuraavassa vaiheessa olisi voitu tarttua ankarampiin seuraamuksiin.

Ministeriön mallissa työnhakija valitsisi lähtökohtaisesti itse, mitä työmahdollisuuksia hän hakee tarkastelujakson kuluessa. Ministeriön mukaan malli tarkoittaisi nykyistä kohtuullisempia työttömyysturvaseuraamuksia, mutta ne koskisivat työnhakijoita nykyistä laajemmin. Malli lisäisi siksi työnhakijoiden yhdenvertaisuutta, ministeriö arvioi.

Vaikka sopua ei työryhmässä syntynyt, piti työryhmä tärkeänä sitä, että työttömyysturvan vastikkeellisuutta kehitettäessä otetaan huomioon työnhakijaan ja alueen työmarkkinatilanteeseen liittyviä tekijöitä. Myös seuraamusten porrastus sai kannatusta.

Lokakuussa sovittiin myös toisesta, sosiaali- ja terveysministeriön asettamasta työryhmästä, joka käsittelee aktiivimallin kehittämistä. Tämän työryhmän tuloksista odotetaan tietoa ensi viikolla.

- - - - - -

korjattu aiempaa uutista klo 10.27: TEM:in työryhmä käsitteli omatoimista työnhakua, ei aktiivimallia, joka on STM:n työryhmän käsittelyssä. Aiemmassa uutisessa kerrottiin virheellisesti, että aktiivimallista ei olisi saatu sopua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.