Tutkinta Tullin ex-turvallisuuspäällikön virka-ajan käytöstä lopetettiin – ei enää epäillä rikoksesta

STT

Esitutkinta Tullin entisen turvallisuuspäällikön Sami Hyytiäisen virka-ajan käytöstä lopetettiin syyttäjän määräyksellä tutkinnanjohtajan esityksestä, poliisi kertoi perjantaina.

Esitutkinnassa ei saatu näyttöä virka-ajan väärinkäytöstä tai siihen liittyvästä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hyytiäisestä tehty tutkintapyyntö koski etätyöhön liittyviä erimielisyyksiä ja epäselvyyksiä vuosina 2015–2016.

Esitutkinnassa selvitettiin, oliko Hyytiäinen käyttänyt virka-aikaa muuhun kuin virkatehtävien hoitamiseen tai ollut luvatta poissa työpaikalta ja siten syyllistynyt törkeään petokseen ja virkavelvollisuuden rikkomiseen. Hyytiäistä ei enää epäillä rikoksesta.

Tulli väitti Hyytiäisen olleen poissa työpaikalta kymmeniä päiviä

Tullin mukaan Hyytiäinen antoi menoistaan virheellistä tietoa ja käytti työaikaansa opintojensa viimeistelyyn. Alkuperäinen tutkintapyyntö tehtiin elokuussa 2017. Viime joulukuussa Tulli toimitti poliisille uuden päivitetyn tutkintapyynnön, jossa se katsoi että Hyytiäinen olisi ollut luvattomasti poissa työpaikalta päivinä, jolloin hän on kertomansa mukaan tehnyt etätyötä kotonaan.

Tullin mukaan hänellä ei kuitenkaan ollut vaadittavaa etätyölupaa ja hänellä oli vuosina 2015–2016 koko päivän poissaoloja yhteensä 34 päivää ja osan päivästä kestäneitä poissaoloja 72 päivää. Niinpä tulli katsoi, että Hyytiäiselle oli maksettu perusteettomasti palkkaa tältä ajalta. Näin ollen Hyytiäinen syyllistyi Tullin mukaan virkavelvollisuuden rikkomiseen ja törkeään petokseen.

Poliisin päätöksestä on salattu uuden tutkintapyynnön väitetyn perusteettoman palkanmaksun euromäärä. Poliisin mukaan salausperusteena on se, että tutkintapyynnön euromääristä voisi päätellä tietoja Hyytiäisen kokonaisvarallisuudesta.

Valtion virkamiehen palkka on nimikirjalain mukaan julkinen tieto.

Hyytiäinen kiisti koko ajan syyllistyneensä rikokseen

Hyytiäisen mukaan hän ei käyttänyt virka-aikaa muuhun kuin virkatehtävien hoitamiseen, eikä hän laiminlyönyt virkatehtävien hoitamista. Hän kertoi käyneensä joskus yliopistolla hoitamassa jonkun satunnaisen opiskeluun liittyvän asian, kun oli työasioilla samalla suunnalla.

Poliisi totesi, että näyttöä rikoksesta ei löytynyt ja etätyöhön liittyvien säännösten rikkominen oli enemmänkin työpaikan sisäinen asia, ei rikosasia.

STT kertoo Hyytiäisen nimen, koska Hyytiäisestä on uutisoitu nimellä epäilyvaiheessa hänen virka-asemansa takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.