Töihin palannut Rinne: Hallituspuolueet menivät omaan miinaansa sote-valiokunnassa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tekee paluun eduskuntaan yli kahden kuukauden tauon jälkeen. Lehtikuva / Roni Rekomaa

STT

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan eduskunnan istuntokauden pidentäminen on perusteltua, jos sillä voidaan varmistaa hyvän sote-uudistuksen toteutuminen. Tällä hetkellä hänestä kuitenkin näyttää siltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan tapahtumat ovat johtamassa siihen, että tämä ei toteudu.

–  Se on turhaa istuttamista, jos ei voida saada perustuslakiasioissa varmuutta, että tämä hallituksen vastine perustuslakivaliokunnan lausuntoon on perustuslain mukainen. Se tulee vain sillä, että asiantuntijoita kuullaan, Rinne sanoi STT:lle.

Rinteen mukaan hallituspuolueet menivät omaan miinaansa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, kun kieltäytyivät kuuntelemasta asiantuntijoita.

–  Tämä on aivan keskeinen asia. Sillä ratkeaa myöskin se, kannattaako eduskuntaa istuttaa, Rinne sanoi.

Rinteen käsityksen mukaan nyt ollaan viemässä härkäpäisesti perustuslain sisällön näkökulmasta epäilyttäviä asioita eteenpäin.

–  Sitä varten tarvittaisiin nyt asiantuntijoita, Rinne sanoi.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi eilen puhemiesneuvoston jälkeen, että eduskunnan istuntokautta on jatkettava 15. maaliskuuta jälkeen, jos sote- ja maakuntauudistus halutaan tällä vaalikaudella.

Lopullinen päätös tästä tehdään kuitenkin myöhemmin. Valiokunnat saivat jo lisäaikaa mietintöjensä valmistelulle.

Rinne vakuuttaa olevansa täysin työkunnossa

Rinne palasi tänään sairauslomaltaan eduskuntaan. Hän aloitti päivän sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän kanssa aamukahveilla ja vakuutti olevansa nyt täysin työkunnossa.

SDP:n puheenjohtaja on merkittävä vallankäyttäjä ja puolueiden kannatusmittausten perusteella mahdollinen seuraavan pääministeri. Kuka pääministeriksi lopulta nouseekin, häntä odottavat poikkeuksellisen vauhdikkaat ajat. Kotimaan tehtävien lisäksi listalla ovat muun muassa Suomen EU-puheenjohtajuuden tuomat kiireet.

–  Tällä hetkellä tunnen olevani täysin työkunnossa. Tämän ovat myöskin lääkärit vahvistaneet. Taitaa olla niin, että kellään muulla puoluejohtajalla ei tällä hetkellä ole papereita siitä, että on työkykyinen kansanedustajan ja muihin vastaaviin tehtäviin, joka pitää sisällään pääministerinkin tehtävät, Rinne sanoi valmiudestaan pääministeriksi.

Kuva tilanteesta tarkentui tipoittain

Rinne sairastui joulun aikoihin vakavaan keuhkokuumeeseen lomamatkalla Espanjassa.

–  Menin sairaalaan Espanjassa sen takia, että oli ahdistusta. Minulla on aikaisemmin ollut keuhkokuume, tiesin että se on keuhkokuume, Rinne kertaa tapahtumia.

Molemmissa keuhkoissa oli keuhkokuume ja pari päivää sairaalassa meni lääkkeillä.

–  Tilanne alkoi helpottaa arvojen mukaan, mutta olo ei helpottanut. Pyysin lääkäriä tutkimaan, mistä tämä johtuu. Silloin todettiin lääkärin toimesta, että minulla on sydänpussin tulehdus. Jälkeenpäin on sitten selvinnyt täällä Suomessa, että välttämättä ei mitään sydänpussitulehdusta ollutkaan, vaan oli sepelvaltimotauti, johon liittyy se, että yksi suoni oli ahtaantunut, Rinne kertoo.

Suoni avattiin Suomeen paluun jälkeen ja Rinteen mukaan sydämen osalta tilanne on mennyt aika nopeasti kuntoon.

Tehohoitojakso Espanjassa ja Suomessa johti kuitenkin siihen, että lihasten ja hermoston toimintakyky heikkeni.

–  Sitä on nyt kuntoutettu. Viisi viikkoa sitten liikkui ranteet, nyt liikkuvat kädet ja jalat, ja ihminen pystyy kävelemään, Rinne sanoi.

Julkisuudessa on noussut kysymyksiä siitä, että meni pitkään ennen kuin kerrottiin, kuinka vakavasta sairaudesta oli kysymys. Kuva tilanteesta on tarkentunut tipoittain.

–  En minä tiennyt Espanjassa, että minulla on sepelvaltimotauti, se löytyi täällä Suomessa tammikuun puolenvälin paikkeilla. Ei ole tullut tipoittain, vaan samalla tavalla kuin minä olen saanut tietää siitä on kerrottu julkisuuteen noin karkeasti ottaen, Rinne sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.