Sitran barometri: suomalaiset uskovat, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa

Suomalaiset näkevät ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen ylikulutuksen suurimpana uhkana tulevaisuudelle. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Suurin osa suomalaisista ajattelee, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa, mutta hieman harvempi tietää, miten se on mahdollista. Asia selviää Sitran tulevaisuusbarometrista.

Kyselyn mukaan tulevaisuus kiinnostaa 88 prosenttia vastaajasta. Vain 8 prosenttia tulevaisuus ei kiinnosta.

Selkeä enemmistö, 83 prosenttia. on myös sitä mieltä, että meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuus muodostuu. Kuitenkin vain 63 prosenttia uskoo tietävänsä keinot, joilla voi vaikuttaa tulevaisuuteen.

Eniten vastaajien asenteisiin vaikutti kokemus toimeentulosta. Ne, jotka kokevat tulevansa hyvin toimeen, uskovat enemmän omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa ja suhtautuvat tulevaisuuteen innokkaammin kuin ne, jotka kokevat joutuvansa tinkimään lähes kaikesta.

Suomalaiset tuntevat megatrendit hyvin. Tutuin megatrendi on ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ylikulutus, ja se myös nähdään suurimpana uhkana. Kansainvälisen politiikan jännitteet ja demokratian haasteet on megatrendeistä vähiten tuttu.

Tulevaisuusbarometrissä kysyttiin myös kolmea tärkeintä asiaa, joiden vastaajat toivoisivat yhteiskunnassa toteutuvan pitkällä tähtäimellä. Suomalaisten toivomassa tulevaisuudessa korostuvat pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan arvot, kuten tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja suvaitsevaisuus.

Kyselyn toteutti tammikuussa Kantar TNS. Siihen vastasi verkossa yli 2  000 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut