Risikko: Istuntokautta jatkettava, jos sote-uudistus halutaan tällä vaalikaudella

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.). LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Eduskunnassa otetaan käyttöön jatkoaika, jotta sote- ja maakuntauudistus saataisiin rutistettua läpi vielä tällä vaalikaudella. Istuntokautta jatketaan 15. maaliskuuta jälkeen, jos ja kun uudistus halutaan suureen saliin äänestettäväksi tänä keväänä. Tämä oli puhemies Paula Risikon (kok.) viesti puhemiesneuvoston kokouksen jälkeen torstaina.

–  Valmius jatkaa on, ja päätös eksakteista päivämääristä tehdään myöhemmin, Risikko sanoi.

Risikon mukaan laki ei sano mitään siitä, miten pitkään eduskunnan kautta voidaan jatkaa ennen vaaleja.

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä hallintovaliokunnan mietinnöt saivat lisäaikaa. Tähän asti mietintöjen takaraja on ollut ensi tiistai. Risikko ei täsmentänyt, miten pitkästä lisäajasta on kyse.

–  Kokonaisuudesta on alustava katsanto, kuinka paljon lisäaikaa tarvitaan, mutta varsinaista päätöstä ideaaliaikataulusta ei vielä tehty, Risikko sanoi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk.) mukaan valiokunnalle on varattu lisäaikoja koko ensi viikolle. Myös hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) sanoi torstaina STT:lle, että lisäaikaa tarvitaan vähintään viikko.

Puhemiesneuvosto päätti myös, että perjantaina istunto jatkuu suuren valiokunnan jälkeen kello 13, vaikka normaalisti ei jatkuisi.

Myös maanantaina pidetään istunto kello 12–18, ja sosiaali- ja terveysvaliokunta voi kokoontua aamulla ennen ja jälkeen sen. Normaalisti maanantaisin ei ole istuntoja.

Aikaa kului välien selvittelyyn

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on työstänyt mietintöään riitaisasti tällä viikolla. Puheenjohtajan selän takana keskiviikkona tehty äänestys olla kuulematta enää ulkopuolisia asiantuntijoita sai oppositiojäsenet takajaloilleen.

–  Ehkä meillä on vähän erilaisia käsityksiä tässä vaiheessa siitä, mitä halutaan tehdä ja millä aikataululla. Pääasia, että tässä isossa kokonaisuudessa edetään kuitenkin, muotoili Heikkinen valiokunnan kokouksen jälkeen torstaina.

Puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta arvioi perjantaina aamulla, millä tavalla perustuslaillisissa huomautuksissa ja ponsissa mennään eteenpäin. Torstaina aikaa kului muun muassa ilman puhdistamiseksi käytyyn välien selvittelyyn, jota Kiuru kutsui pukukoppikeskusteluksi.

Hallintovaliokunta odottaa vielä lausuntoja

Uusia hidasteita uudistuksen tielle on tuonut perustuslakivaliokunnan linjaus, jonka mukaan myös maakuntauudistuksen toinen vaihe eli niin sanottu maku 2 -lakipaketti pitää hyväksyä yhdessä ensimmäisen kokonaisuuden kanssa.

Tästä lakipaketista mietinnön laatii hallintovaliokunta, joka odottaa vielä sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä perustuslakivaliokunnan lausuntoja.

Toisessa paketissa säädetään maakunnan muista tehtävistä kuin sosiaali- ja terveyspalveluista eli muun muassa lupa- ja valvontaviranomaisista. Kasvupalvelut eli muun muassa TE-toimistot hallitus jätti tällä erää siitä suosiolla pois.

Perustuslakivaliokunta aloittaa maku 2:sta asiantuntijakuulemiset vasta ensi tiistaina. Se haluaa kysyä asiantuntijoilta lisää jo viime keväänä kuulemisissa esiin tulleista ongelmakohdista.

Pääministeri ei suostu spekuloimaan soten mahdollisella kaatumisella

Eduskunnassa päivät ovat hupenemassa käsiin, mutta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) usko soten valmistumiseen ei horju.

–  Lähdetään siitä, että eduskunnalla on kaikki edellytykset saada (se) valmiiksi. Niin sanotut kivijalkalait ovat olleet eduskunnassa kaksi vuotta ja viime kesänä tehdyt lisäyksetkin yli puoli vuotta. Ilman, että (sosiaali- ja terveys)valiokunnan työ on yhtään viivästynyt, ovat virkamiehet tehneet viikonlopun aikana loistavaa työtä tarjoamalla ratkaisuehdotukset perustuslakivaliokunnan esittämiin huoliin, Sipilä sanoi medialle esitellessään tuoretta vaalikirjaansa Helsingissä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta kerrottiin tänään, että se on pyytänyt lisäaikaa puhemiesneuvostolta. Lisäajan pituudesta ei vielä ollut tarkkaa tietoa.

Soten mahdollista kaatumista Sipilä ei halunnut arvioida. Minkäänlainen kokonaisuuden palastelu tai osien hyväksyminen erikseen ei Sipilän mukaan kuitenkaan ole mahdollista.

–  Lakipakettikokonaisuudet ovat sidoksissa toisiinsa. Se tarkoittaisi vähintään sitä, että tulisi jonkinlainen uudelleenvalmistelu lakiin, mikä vaatisi vähintäänkin täydennettyä hallituksen esitystä. Siihen ei tietenkään ole enää aikaa, Sipilä sanoo.

–  Kyllä se on nyt tämä paketti, hän painottaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut