Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Äänestys alkoi Nigerian vaaleissa – Koillis-Nigeriassa kuultiin räjähdyksessä vähän ennen vaalihuoneistojen avautumista

Nigeriassa avautui aamuyhdeksältä Suomen aikaa noin 120 000 äänestyspaikkaa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Afrikan runsasväkisimmässä maassa Nigeriassa on alkanut äänestys presidentin- ja parlamenttivaaleissa. Vaalit oli määrä alun perin järjestää jo viikko sitten lauantaina, mutta vaaliviranomaiset ilmoittivat lykkäyksestä vain muutama tunti ennen äänestyksen alkua.

Presidentti Muhammadu Buhari oli ensimmäisten joukossa vaaliuurnilla, kun noin 120  000 äänestyspaikkaa avautui aamuyhdeksältä Suomen aikaa. Presidentti äänesti kotikaupungissaan Daurassa.

–  Minä olen vaalien voittaja, Buhari julisti äänestämisen jälkeen.

Nigerian koillisosassa Maidugurin kaupungissa kuultiin paikallisten asukkaiden mukaan räjähdyksiä vain vähän ennen äänestyksen alkamista. Räjähdysten syy ei ollut heti tiedossa. Islamistinen äärijärjestö Boko Haram on kuitenkin aiemmin tehnyt hyökkäyksiä kaupunkiin.

Vaalilautakunta oli nyt vakuuttanut, että tällä kertaa vaalit järjestetään. Lykkäyksen syyksi kerrottiin muun muassa logistiset ongelmat, joiden takia vaaliaineistoja ei ollut saatu toimitettua kaikille äänestyspaikoille.

Presidentinvaaleissa on 73 ehdokasta, mutta kilpa käydään istuvan presidentin, 76-vuotiaan Buharin ja vuosina 1999–2007 varapresidenttinä toimineen Atiku Abubakarin, 72, välillä. Asiantuntijoiden mukaan kisasta on tulossa tiukka.

Lykkäys laskee todennäköisesti äänestysaktiivisuutta. Viime viikonloppuna osa äänioikeutetuista oli matkustanut pitkän matkan kotiseuduilleen äänestämään. Kaikki heistä eivät pysty tekemään reissua uudestaan.

Puolueita syytetty äänestyskorttien ostamisesta

Nigeriassa asuu yli 190 miljoonaa ihmistä, ja maa on puolitoista kertaa Ranskan kokoinen. Vaalien järjestäminen on valtava logistinen haaste. Käytännön ongelmia aiheuttavat muun muassa heikkokuntoiset tie- ja sähköverkot.

Väkivaltaisuuksia on pelätty eritoten Pohjois-Nigeriassa, missä Boko Haram on tehnyt kymmenen vuotta aseellisia hyökkäyksiä viranomaisia ja paikallisia asukkaita vastaan.

Aiempia vaaleja vaivannutta vilppiä yritetään torjua sillä, että kaikilta äänestäjiltä vaaditaan biometrinen henkilökortti. Korttien jakamisessa äänestäjille on kuitenkin ollut vaikeuksia.

Lisäksi puolueita on syytetty korttien ostamisesta. Viime vuonna Kaakkois-Nigeriassa järjestettiin paikallisvaalit, joissa äänestäjät kertoivat puolueiden tarjonneen heidän korteistaan 3  000–5  000 nairaa (7–12 euroa) kappaleelta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut