Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoo olevansa käytettävissä ruotsalaispankki SEB:n hallitustehtäviin vasta poliittisen mandaattinsa jälkeen.
Bernerin mukaan näin ei synny ristiriitaa nykyisen ministeriyden ja uuden tehtävän välillä. Berner sanoo STT:lle, että aikaisin mahdollinen SEB:n hallituksen kokous hänellä olisi huhtikuun lopulla eli eduskuntavaalien jälkeen, ja tätä kokousta varten hän on pyytänyt oikeuskansleri Tuomas Pöystin kannan.
Berner arvioi, että hänen nimityksensä todennäköisesti astuisi voimaan kuitenkin vasta myöhemmin.
– Näin ollen oikeuskanslerin kanta pätee edelleen – olen tämän häneltä tänään (keskiviikkona) illalla varmistanut, eikä tarvetta uudelleen arvioinnille ole, kuten tänään on spekuloitu.
Ministeri Bernerin hallitustehtävästä on noussut keskustelua sekä keskustan sisällä että julkisuudessa. Oikeuskansleri Pöysti arvioi keskiviikkoiltana STT:lle, että pankin hallitustointa ei voi hoitaa ministerikauden aikana perustuslaillisen esteen vuoksi.
Pöysti totesi, että siksi on tarpeen selvittää, milloin Bernerin tehtävä SEB:n hallituksessa alkaisi, jos pankin yhtiökokous hänet tehtävään valitsee.
Pöysti viittaa perustuslain 63. pykälään, joka käsittelee ministerien sidonnaisuuksia.
– Ministerikauden aikana ei tällaista tehtävää saisi hoitaa tuon lainkohdan nojalla, näin sitä minusta pitää tulkita. Siksi tällä päivämääräasialla on tässä oleellinen merkitys.
Pöystin mukaan Berner on aiemmin ilmoittanut, että tehtävä alkaisi aikaisintaan huhtikuun lopulla. Tämän tiedon valossa Pöysti katsoi, että Berner voi jatkaa ministerinä, kunhan tekee valinnan jälkeen sidonnaisuusilmoituksen ja jäävää itsensä mahdollisista rahoitusmarkkinoihin liittyvistä kysymyksistä.
– Olen kiinnittänyt ministerin huomiota jo tässä vaiheessa, kun hän on ehdolla, mahdollisiin esteellisyystilanteisiin, jos sellaisia voisi syntyä, Pöysti kommentoi päivällä eduskunnassa.
Sekä Pöystin että Bernerin oman arvion mukaan Berner voisi toimia toimitusministeristön jäsenenä, sillä se ei voi enää tehdä merkittäviä ja laajakantoisia päätöksiä.
Jo päivällä Pöysti sanoi, että tilannetta pitää arvioida uudestaan, jos uuden hallituksen muodostaminen venyy.
– Jos tulee pitkäaikainen asetelma, jossa tarvittaisiin toimintakykyinen hallitus, ja sitten toisaalta uudet tehtävät alkavat, niin sitten tietysti ristiriitaa voi päästä syntymään ja se tilanne täytyy arvioida erikseen, Pöysti pohti.
Sipilä: Berneriä tarvitaan hallituksessa
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Berneriä tarvitaan hallituksessa loppuun asti. Sipilä sanoo, että Bernerin johdolla neuvotellut tärkeät ratahankkeet on syytä saada liikkeelle.
Sipilän mukaan mahdollisessa SEB:n hallitusjäsenyydessä on kyse luottamustoimesta, johon Bernerillä kauden jälkeen on täysi oikeus. Pääministeri ei kertonut, koska sai tietää Bernerin ehdokkuudesta.
Bernerin jatkosta ministerinä heräsi kysymyksiä sen jälkeen, kun SEB:n yhtiökokouskutsu paljasti tiistaina hänen olevan ehdolla pankin hallitukseen. Lopullinen päätös uusista hallitusjäsenistä tehdään 26. maaliskuuta.
Uusi Suomi kertoi keskiviikkoiltana, että tuleva uusi SEB:n hallitus pitää ensimmäisen kokouksensa yhtiökokouksen jälkeen jo 26. maaliskuuta eli nykyisen vaalikauden aikana.
Ärsyyntynyt ryhmä haluaa kuulla taustat
Keskustan eduskuntaryhmässä on kiukustuttanut se, että ryhmälle ei kerrottu etukäteen Bernerin ehdokkuudesta SEB:n hallitukseen, sanoi puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni. Hänen mukaansa asiasta keskustellaan torstaina ryhmän kokouksessa, ja samalla käydään taustat läpi.
Kulmuni ei usko, että Berner menee vaihtoon, vaikka osa keskustalaisista sitä haluaisikin.