Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Perustuslakivaliokunnalla aamulla puurrettavana tiedustelulait ja sote-lausunto

Toivottavasti tunneista, Annika Lapintie huokaisi, kun häneltä kysyttiin, onko lausunnon valmistumisessa kyse tunneista vai päivistä. Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Perustuslakivaliokunta eteni tiettävästi harppauksen sote-lausunnon valmistelussa tiistaina, mutta valmista ei ylimääräisestä iltakokouksesta huolimatta vieläkään tullut. Valiokunta on koolla jälleen heti aamusta. Se on varautunut pitämään myös keskiviikkona ylimääräisen iltakokouksen.

– Puhemiesneuvosto on päättänyt, että täysistunto keskeytetään kello 17, jotta perustuslakivaliokunta voi tarvittaessa silloin kokoontua. En tiedä, tarvitaanko sitä, mutta mahdollisesti, puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kommentoi tiistaina kokouksen jälkeen iltayhdeksältä.

– Toivottavasti tunneista, Lapintie huokaisi, kun häneltä kysyttiin, onko lausunnon valmistumisessa kyse tunneista vai päivistä.

Perustuslakivaliokunta on kovan paineen alla. Aamulla valiokunnassa on sote-lausunnon lisäksi muun muassa perustuslakiasiantuntijoiden kuulemiset tiedustelulaeista. Tiedustelulakeja on eduskunnassa kiirehditty, joten niihin mahdollisesti jääneet muutostarpeet on yritettävä käsitellä nopeasti.

Vähän ennen kokouksen päättymistä tiistaina valiokunnan huoneesta kuului kovaäänistä keskustelua.

– Iän mukana tulee kokemus ja rauhallisuus. Ehkä nuoruuteen kuuluu se, ettei malta ymmärtää, että näin ne asiat elämässä menevät, ja kaikki ei mene sen oman mallin mukaan. Pitää oppia siihen, että asiat riitelevät eivät ihmiset, kommentoi Leena Meri (ps.) tilannetta kokouksesta lähtiessään.

 

Aiemmin päivällä sinisten Matti Torvinen kertoi, että kokouksessa edettiin tiistaina enemmän kuin koko viime viikolla yhteensä.

– Nyt ollaan todella hyvässä vauhdissa, Torvinen luonnehti.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta sosiaali- ja terveysvaliokunta valmistelee varsinaisen sote-mietinnön. Korjaustarpeiden määrästä on kiinni, ehtiikö mietintö eduskunnan suureen saliin päätettäväksi vielä tällä vaalikaudella.

Eduskunnan istuntokautta on jäljellä vajaat neljä viikkoa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut