Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Himoksen lasketteluonnettomuudessa kuollut poika putosi suksilla yli kuusi metriä korkealta kallionreunalta

Turma tapahtui hoidetun laskettelualueen ulkopuolella. LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO

STT, Johanna Malinen

Jämsässä Himoksen laskettelukeskuksessa lauantaina kuollut 15-vuotias poika sai surmansa pudottuaan alas 6–8 metriä korkealta kallionreunalta hoidetun laskettelualueen ulkopuolella, asiaa selvittävä Sisä-Suomen poliisilaitos kertoo.

Nuorella oli käytössään vuokratut, kunnossa olleet lasketteluvälineet, suojakypärä ja lasit. Hän laski mäkeä suksilla.

Poliisin puhutuksissa, paikkatutkinnassa ja varusteiden tarkastuksissa ei ole selvinnyt asioita, joiden perusteella olisi syytä aloittaa esitutkinta rikosasiassa. Poliisi jatkaa asian selvittämistä kuolemansyyn tutkintana eikä aio tiedottaa siitä enempää.

Poliisi kertoi aiemmin, että poika oli lähtenyt muutaman muun kanssa laskemaan metsään merkittyjen rinteiden ulkopuolelle ja oli tullut ilmeisesti joukon viimeisenä.

– Pojat päättivät yhdessä tuumin laskea kyseisestä mäestä, mutta viimeisenä tullut poika harhautui alastulossa hieman eri kohtaan ja tippui kalliolta, tutkinnanjohtaja Veli-Pekka Välisaari kertoo Keskisuomalaiselle.

Kun muut pojat huomasivat, ettei viimeisenä laskenut kaveri tullut perässä, he lähtivät etsimään häntä ja huomasivat onnettomuuden. Yksi pojista lähti hakemaan apua ja muut jäivät auttamaan onnettomuuden uhria. Pelastusviranomaiset saapuivat paikalle pian mönkijöillä, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä uhrin auttamiseksi, kertoo Välisaari tapahtumien kulusta.

Rippileiri keskeytyi

Turmassa kuollut poika oli hiihtolomaviikon laskettelurippileirillä yhdessä seitsemän muun Paraisilta matkanneen pojan kanssa. Poikien rippileiri oli vielä kesken, mutta he lähtivät paluumatkalle jo turmapäivänä, kirkkoherra Harry S. Backström kertoi STT:lle sunnuntaina. Paraisilla heitä vastassa oli kriisiryhmä.

Himos-yhtiöiden toimitusjohtaja Elsi Ojala kertoi, että laskettelukeskuksessa rinnealueet on merkitty eikä niiden ulkopuolelle voi päätyä vahingossa. Laskettelijoita ei kuitenkaan voida estää liikkumasta varsinaisen rinnealueen ulkopuolella.

Tapaturmia sattuu laskettelun yhteydessä säännöllisesti. Ojalan mukaan tapauksia on Himoksella 350–400 talvikaudessa, kun pienet venähdykset ja ruhjeet lasketaan mukaan. Ambulanssia tarvitaan noin kymmenessä prosentissa tapauksista. Rinteissä on aina ensiaputehtäviin koulutettua henkilökuntaa päivystämässä.

Himoksella on Ojalan tietojen mukaan tapahtunut kaksi kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Toinen oli 1990-luvulla, toinen vuonna 2006.

Aiheeseen liittyvää

  1. Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta 17.2.2019 11:16

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut