Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tiedustelulait lähetettävä takaisin valiokuntiin hiottaviksi, ehdottaa puhemiesneuvosto

Risikon mukaan selkeitä puutteita ei ole, mutta monitulkintaisia yksityiskohtia

Eduskunnan puhemiesneuvosto päätti tänään, millaisilla askelilla tiedustelulakipakettia viedään eteenpäin. Jussi Nukari / Lehtikuva

Sanna Nikula / STT

Eduskunnan puhemiesneuvosto ehdottaa täysistunnolle, että siviili- ja sotilastiedustelulait lähetetään takaisin hallinto- ja puolustusvaliokuntiin. Näiden valiokuntien tulee pyytää perustuslakivaliokunnalta arvio. Puhemies Paula Risikko kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Risikon mukaan virkamiesten selvityksessä ei tullut ilmi selkeitä puutteita. Mietinnöissä ehdotetussa sääntelyssä on kuitenkin yksityiskohtia, joita voidaan tulkita eri tavoin. Näitä ovat muun muassa syrjintää koskeva sääntely ja tekninen laitetarkkailu.

Risikko arvioi, että perustuslakivaliokunta pystyy viemään tiedustelulakeja eteenpäin, vaikka sote-lausunto menisi ensi viikkoon.

– Kun kysymys on perusoikeuksien toteutumisesta, asia on valmisteltava erityisen huolellisesti ja siitä syystä tämä vaihe vielä tehdään, ja mahdollisimman nopeasti on sovittu asiaa vietävän eteenpäin, Risikko sanoi.

Virkamiesten tarkastelun kohteena oli erityisesti siviilitiedustelulakiesitystä koskeva hallintovaliokunnan mietintö, jota on kritisoitu siitä, että siinä ei ole otettu huomioon perustuslakivaliokunnan asiasta esittämiä huomioita. Kritiikkiä ovat esittäneet muun muassa perustuslakiasiantuntijat Juha Lavapuro ja Martin Scheinin Twitterissä.

Risikon mielestä kyseessä ovat erittäin arvostetut asiantuntijat, joiden näkökulma pitää ottaa huomioon.

Aiheeseen liittyvää

  1. Ministeri Niinistö tiedustelulaeista: Tviittailua harrastavat perustuslaki-talebanit saaneet eduskunnan varpailleen 14.2.2019 16:31

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut