Suomi yhä maailman kolmanneksi vähiten korruptoitunut maa

Suomi on yhä maailman kolmanneksi vähiten korruptoitunut maa, ilmenee tiistaina julkaistusta Transparency Internationalin vuoden 2018 korruptioindeksistä. Suomi oli kolmantena myös vuotta aiemmin.

Suomi jakaa uudessa vertailussa kolmossijan Ruotsin, Sveitsin ja Singaporen kanssa. Vähiten korruptoitunut on Tanska ja kakkosena tulee Uusi-Seelanti.

180 maan vertailun peränpitäjä on Somalia. Vain hivenen parempi on tilanne Syyriassa ja Etelä-Sudanissa.

Transparency Internationalin indeksi vertailee julkisen sektorin korruptoituneisuutta. Indeksissä olisi enimmillään mahdollista saada 100 pistettä, mutta ykkösenä olevalla Tanskallakin on pisteitä 88. Suomen pistemäärä on 85, sama kuin edellisen vuoden vertailussa. Somalian pisteet ovat nyt 10, kun vuotta aiemmin ne olivat 9.

Yli kaksi kolmasosaa vertailluista maista jää tuoreimmassa indeksissä alle 50 pisteen, ja keskiarvo on vain 43 pistettä.

Viro paransi, Yhdysvaltain pisteet laskussa

Vertailussa pisteitään parantaneita maita vuoden 2017 indeksiin verrattuna ovat esimerkiksi Viro, Itävalta, Ranska ja Portugali. Viro sai uudessa vertailussa 73 pistettä, kun vuonna 2017 maan pistemäärä oli 71. Viro on uudessa vertailussa listattu maailman 18. vähiten korruptoituneeksi maaksi.

Yhdysvaltain pisteet ovat nyt vain 71, kun vuotta aiemmin ne olivat 75. Venäjä ja Meksiko ovat molemmat saaneet pisteitä vain 28, Brasilia 35, Kiina 39 ja Turkki 41. Euroopan maista heikot pisteet saivat esimerkiksi Ukraina (32), Moldova (33), Albania (36) ja Serbia (39).

Transparency Internationalin mukaan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta useimmat maat eivät näytä pystyvän tehokkaisiin toimiin korruptiota vastaan. Parhaiten näyttävät menestyvän maat, jotka muutoinkin puolustavat demokraattisia oikeuksia ja arvoja.

–  Korruptio nakertaa demokratiaa ja tuottaa noidankehän, jossa korruptio vie pohjaa demokraattisilta instituutioilta. Heikot instituutiot puolestaan pystyvät huonommin valvomaan korruptiota, kommentoi Transparency Internationalin edustaja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut