Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Metsätalous poiki Keski-Suomeen 360 miljoonaa euroa

Puukauppamäärät lisääntyivät maakunnaassa selvästi vähemmän kuin Suomessa keskimäärin.

Puun kuljetuksesta maksettiin yrittäjille Keski-Suomessa 52 miljoonaa euroa viime vuonna. Aalto Risto

Ilkka Hartio

Metsätalous poiki viime vuonna Keski-Suomeen tuloja yhteensä noin 360 miljoonaa euroa. Kauppaa tehtiin kuitenkin ennakoitua vähemmän. Yksityismetsien puukauppamäärä kasvoi maakunnassa vain reilut viisi prosenttia, kun koko maassa kasvu oli keskimäärin 23 prosenttia.

Keski-Suomeen tuli puukaupparahaa 234 miljoonaa euroa, josta yksityismetsien osuus oli 178 miljoonaa euroa. Valtion Kemera-tukea saatiin metsänhoitotöihin 3,7 miljoonaa euroa.

Lisäksi puunkorjuusta maksettiin yrittäjille 70 miljoonaa euroa ja kuljetuksesta 52 miljoonaa euroa.

– Yrittäjämaksujen osuus on siis hyvin merkittävä rahavirrasta eli yli puolet puukaupparahan määrästä, muistuttaa kenttäpäällikkö Pauli Rintala Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta.

Kemera-tuen osuus oli noin prosentti koko maakunnan metsätalouden rahamäärästä ja kaksi prosenttia yksityismetsien puukauppatuloista.

– Valtion tuki on kuitenkin tärkeää, koska se kohdistuu valtaosin taimikoiden ja nuorten metsien hoitoon sekä metsänparannustöihin.

Yksityismetsien puukauppamäärä lisääntyi 11 prosenttia edellisvuodesta, joten yksityisten metsien omistajat kävivät puukauppaa vilkkaammin kuin muut metsänomistajat.

Puun keskihinta kallistui Keski-Suomessa reilut kymmenen prosenttia.

– Tukin keskihinta nousi 5–7 euroa kuutiolta, mutta kuitupuun ainoastaan kaksi euroa, vaikka juuri kuitupuuta käyttävän metsäteollisuuden maksukyky parani viime vuonna aivan valtavasti sahoihin verrattuna. Kolmen kuitupuuta käyttävän integraatin tulos lienee viime vuodelta yli kolme miljardia euroa, joten kuitupuun hinta tuntuu metsänomistajista hinnan nousun jälkeenkin lähinnä huonolta vitsiltä, Rintala päivittelee.

Koko Keski-Suomen puukauppamäärä oli yhteensä 6,47 miljoonaa kuutiometriä, josta yksityismetsien osuus oli 75 prosenttia eli 4,85 miljoonaa kuutiota. Loppu eli 1,6 miljoonaa kuutiota oli valtion, kuntien, seurakuntien sekä muiden yhteisöjen ja yhtiöiden puukauppoja.

– Maakunnan kestävät hakkuumahdollisuudet ovat 7,2 miljoonaa kuutiometriä, joten viime vuoden myyntimäärä jäi selvästi alle kestävän hakkuumahdollisuuden. Maakunnan metsien kasvu on 9,2 miljoonaa kuutiota, joten myyntimäärä olivat 70 prosenttia kasvusta, Rintala laskee.

Hänen mukaansa metsien monimuotoisuuden turvaamiseen ja luonnonsuojeluun käytettiin Metso-rahoitusta sekä Kemera-tuen luonnonhoitovaroja. Näiden määrä oli yhteensä yli kolmemiljoonaa euroa.

– Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen ja luonnonsuojeluun käytettiin siis lähes yhtä paljon valtion tukea ja varoja kuin metsänhoitoon ja metsänparannukseenkin. Kun lisäksi huomioidaan Metsähallituksen luonnonhoitoon ja erilaisiin luonnonhoitohankkeisiin käyttämä budjettirahoitus ja ulkopuolinen hankerahoitus, niin yhteissumma nousee selvästi suuremmaksi kuin metsänhoitoon ja metsänparannukseen osoitettu valtion rahoitus.

Kenttäpäällikkö Pauli Rintala ennakoi tästä vuodesta viime vuotta rauhallisempaa puukaupassa.

– Kun kuluvana vuonna puuntarve on suunnilleen viime vuoden tasolla, niin puukauppamäärien ei odoteta lisääntyvän viime vuoteen verrattuna.

Yhdistykset

Iso rooli puukaupassa

Metsänhoitoyhdistysten rooli puun markkinoille tulemisessa on edelleen merkittävä Keski-Suomessa. Metsänomistajien puukaupoista noin kaksi kolmasosaa aloitettiin viime vuonna metsänhoitoyhdistysten laatimalla puunmyyntisuunnitelmalla.

Yli 40 prosenttia puukaupoista metsänomistajat tekivät siten, että valtuuttivat metsänhoitoyhdistyksen tekemään puukaupat puolestaan valtakirjalla. Näiden valtakirjakauppojen kokonaismäärämäärä ja osuus puukaupasta lisääntyivät edelleen viime vuodesta.

Uuden puumarkkinaportaali Kuution kautta markkinoitiin noin yksitoista prosenttia koko valtakunnan puukauppamäärästä. Kuutio on metsänomistajille, puunostajille ja muille metsäalan toimijoille tarkoitettu avoin puukauppapaikka, joka avattiin kesällä 2017.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut