Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Uusien asuntojen kauppaa uhkaa sukellus  –  rakennuslupien määrä romahtanut

Uusia asuntoja myytiin viime vuonna noin 11 000, mikä oli reilut kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä oli syys-marraskuussa voimakkaassa laskussa, kertoo Tilastokeskus. Asuntorakentamisessa lupien määrä supistui kuutiomäärällä mitattuna 31 prosenttia vuodentakaisesta.

Kappalemääräisesti asuinkerrostalot saivat 43 prosenttia ja muut asuintalot 14 prosenttia vähemmän rakennuslupia kuin vuosi sitten.

–  Syksyllä oli nähtävissä rakentamisen puolella, että jarrutus oli aika kovaa, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Cowell.

Hänen mukaansa jarrutus ennakoi talouden hidastumista. Hän huomauttaa kuitenkin, että kun katsotaan viiden vuoden kehitystä, ollaan edelleen keskiarvon yläpuolella.

–  Nyt on tapahtunut paluu arkeen, tylyimpänä rakennusteollisuuden puolella.

Rakentamisen huippu osui ilmeisesti viime vuoteen, sillä käynnissä olleiden hankkeiden arvo kasvoi Tilastokeskuksen mukaan syys-marraskuussa vain 0,4 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen.

Huippusuhdanne on tuonut markkinoille parin vuoden aikana niin paljon uusia asuntoja, että rakennusliikkeet eivät ole saaneet kaikkia kaupaksi. Silloin asunnot siirtyivät kiinteistönvälittäjille myytäväksi.

Cowellin mukaan sijoittajat eivät ole olleet samassa mittakaavassa liikkeellä kuin mitä viime vuosina on nähty. KVKL:n mukaan uusia asuntoja myytiin viime vuonna noin 11  000, mikä oli reilut kahdeksan prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna.

  –  Siellä saattaa olla paljon samankaltaisia kohteita tyhjillään. Silloin pysyy hintojen kasvukin kurissa, Cowell arvioi.

Uusia asuntoja myytiin kuitenkin lähes 30 prosenttia enemmän kuin edeltävinä viitenä vuotena keskimäärin, eli pudotuksesta huolimatta uusien asuntojen kauppa kävi viime vuonna kohtalaisen hyvin.

Odotettua vaisumpaa vanhoissa asunnoissa

Vanhojen asuntojenkin kaupoissa viime vuosi oli jonkinlainen pettymys. KVKL:n mukaan viime vuosi jäi hieman odotettua vaisummaksi asuntomarkkinoilla.

Liiton mukaan kiinteistönvälittäjien ja rakennusliikkeiden kautta myytiin viime vuonna kolme prosenttia vähemmän vanhoja asuntoja kuin edeltävänä vuonna. Asuntoja kuitenkin myytiin lähes neljä prosenttia enemmän kuin edeltävinä viitenä vuotena keskimäärin.

Tälle vuodelle KVKL odottaa kohtuullista kasvua. Cowell arvioi, että markkinoilla on patoumaa. Palkanmaksajien ostovoima kasvaa tänä vuonna ja korot ovat alhaalla, joten edellytyksiä kasvulle on.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat kohosivat KVKL:n mukaan viime vuonna keskimäärin noin 2 prosenttia toissa vuodesta.

Asunnot kävivät erityisen hyvin kaupaksi Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Espoossa, kun verrataan viime vuoden lukuja pitkäaikaiseen keskiarvoon.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut