Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nokia karsimassa Suomesta 350 työpaikkaa – Oulun tehdas yt-neuvottelujen ulkopuolella

Nokialla on Suomessa nyt yhteensä noin 6 000 työntekijää. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Nokia aloittaa Suomessa yt-neuvottelut, joiden arvioidaan johtavan noin 350 työpaikan vähennykseen tämän vuoden aikana. Yhtiön mukaan suunnitelmat koskevat kaikkia Nokian Suomen-toimipaikkoja paitsi Oulun tehdasta.

Yt-neuvottelut alkavat ensi viikon tiistaina. Yhtiöllä on Suomessa nyt yhteensä noin 6  000 työntekijää. Väen määrä on vähentynyt tuntuvasti kännykkävalmistuksen huippuvuosista, jolloin Nokian palkkalistoilla oli Suomessa enimmillään yli 24  000 ihmistä.

Suomessa tehtävät vähennykset liittyvät Nokian viime lokakuussa julkistamaan suunnitelmaan, jolla tavoitellaan maailmanlaajuisesti 700 miljoonan euron kulusäästöjä vuoden 2020 loppuun mennessä.

–  Verkkolaitevalmistajien kustannusjahti on jatkuvaa. Ericssonilta tuli äskettäin samantyyppinen ilmoitus. Tämä on vain se alan trendi tällä hetkellä, sanoi OP:n analyytikko Kimmo Stenvall.

Verkkolaitemarkkinoilla on odotettu, että markkinat kääntyisivät tänä vuonna kasvuun, kun operaattorit alkavat toden teolla investoida 5g-verkkoihin.

Kova kilpailu merkitsee kuitenkin jatkuvaa kulukuuria.

–  Jatkuva kustannusten seuranta on elintärkeää toimialallamme, ja suunnitellut muutostoimenpiteet ovat välttämättömiä Nokian pitkän aikavälin kilpailukyvyn turvaamiseksi, sanoi Nokian maajohtaja Tommi Uitto tiedotteessa.

Hänen mukaansa Nokian 5g-liiketoiminnan kehitys on ollut vahvaa ja yhtiö aikoo edelleen kasvattaa investointejaan tähän kriittiseen teknologiaan.

–  Suomi tulee edelleen olemaan Nokialle tärkeä maa näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Rekrytoimme jatkossakin avainteknologioiden osaajia kaikissa Suomen toimipisteissä, Uitto sanoo.

Uitto lupaa Nokian tekevän parhaansa tukeakseen henkilöstöään muutosprosessin aikana. Yhtiö aikoo neuvottelujen osana ehdottaa aiemmin hyväksi todetun Bridge-tukiohjelman käyttöönottoa. Sillä autetaan vähennysten kohteeksi joutuvia löytämään uusia mahdollisuuksia työurallaan.

Nokian loppuvuoden tuloksesta ja alkaneen vuoden näkymistä saadaan lisää tietoa parin viikon päästä, kun yhtiö julkaisee tilinpäätöksensä 31. tammikuuta.

Verkkolaitemarkkinoilla näkyvät tällä hetkellä kiinalaisen Huawein vastoinkäymiset, kun yhtiötä länsimaissa epäillään vakoilun mahdollistamisesta Kiinan valtion puolesta. Huawein ongelmat voivat parantaa Nokian ja Ericssonin asemia monilla markkinoilla, mutta Stenvall ei usko vaikutuksen nousevan ratkaisevan suureksi.

–  Mutta moni on sitä mieltä, että Kiinan valtio pitää omistaan huolen, että vastaavasti Kiinassa hävitään se, mitä muualla voitetaan, Stenvall sanoi.

Ranskassa sama ohjelma

Nokia vähentää kulukuurinsa myötä väkeä myös muualla maailmassa. Ranskassa yhtiö karsii tänä ja ensi vuonna 460 työpaikkaa, mikä on yli kymmenesosa henkilöstöstä maassa. Leikkauskierros on jo kolmas Ranskassa sen jälkeen kun Nokia osti Alcatel-Lucentin vuonna 2015, totesi talouslehti Les Echos.

Leikkaukset eivät koske Nokian tutkimus- ja kehitystoimintaa Ranskassa.

Nokia ilmoitti Alcatel-Lucentin kaupan yhteydessä, että kauppa johtaa yhtiöiden välillä päällekkäisyyksien karsimiseen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut