Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Eduskuntaryhmät haluavat tiukentaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia – puolueet yksimielisiä yli hallitus–oppositio-rajan

Eduskuntaryhmät kokoontuivat iltapäivällä keskustelemaan keinoista, joilla lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia voitaisiin torjua. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Eduskuntaryhmät ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että muun muassa törkeiden lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten minimirangaistuksia tiukennetaan tällä vaalikaudella, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten kiristämistä koskeva lakiesitys on tällä hetkellä lakivaliokunnassa.

Eduskuntaryhmät kokoontuivat Kaikkosen pyynnöstä iltapäivällä keskustelemaan keinoista, joilla lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia voitaisiin torjua. Taustalla ovat Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyt.

Muut esitykset, joita eduskuntaryhmät pyrkivät viemään läpi tällä vaalikaudella, liittyvät poliisin henkilötietolakiin ja kansalaisuuslakiin.

Poliisin henkilötietolailla halutaan parantaa poliisin mahdollisuuksia käyttää henkilötietoja rikosten estämiseksi, paljastamiseksi ja selvittämiseksi. Kansalaisuuslakiin on vireillä muutos, jonka myötä esimerkiksi terrorismirikoksiin syyllistynyt henkilö voisi menettää Suomen kansalaisuuden. Eduskuntaryhmät haluavat, että hallitus selvittää, voitaisiinko kansalaisuuden menettämisperusteisiin lisätä myös törkeät seksuaali- ja väkivaltarikokset.

–  Jokainen seksuaalirikos on liikaa. Näin ei voi jatkua, tähän pitää saada muutos, Kaikkonen sanoi.

Aikaa vain pari kuukautta

Koska tämänhetkinen eduskunta istuu enää vain pari kuukautta, eduskuntaryhmät joutuivat Kaikkosen mukaan keskittymään eduskunnan käsittelyssä jo tällä hetkellä oleviin lakiesityksiin. Kaikkosen mukaan eduskuntaryhmät tukevat kolmea mainittua lakihanketta yli hallitus–oppositio-rajan.

–  Lähdemme siitä, että nämä kolme lakihanketta priorisoidaan tässä talossa siten, että niistä saadaan päätökset aikaiseksi kahden kuukauden kuluessa ja lait saadaan voimaan mahdollisimman pian, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen myöntää, että eduskunnan viimeisestä kahdesta kuukaudesta on tulossa erittäin työntäyteinen, kun jättiläismäinen sote-uudistuskin pitäisi saada valmiiksi. Hän pitää silti täysin mahdollisena, että edellä mainitut lait saadaan valmiiksi maaliskuun puoliväliin mennessä ja että sote-uudistuskin saadaan maaliin.

–  Tiukoille vetää, mutta sovimme myös siitä, että valiokunnissa kääritään nyt hihat ja otetaan lisää kokousaikoja käyttöön entisten jo sovittujen lisäksi, Kaikkonen sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman piti eduskuntaryhmien yhteistä linjausta poikkeuksellisena ja jopa historiallisena, kun hallituksen ja opposition välinen, usein jyrkkä raja kyettiin ylittämään.

–  Eduskuntaryhmät lähettävät nyt yhdessä vahvan signaalin siitä, että näihin rikoksiin puututaan päättäväisesti ja lujasti, Lindtman sanoi.

Lisäbudjetti seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn?

Eduskuntaryhmien mukaan hallituksen on tarvittaessa tuotava eduskuntaan esitys lisäbudjetista, jolla varmistetaan seksuaalirikosten ennaltaehkäisyn riittävät resurssit. Huomiota pitää eduskuntaryhmien mukaan kiinnittää nettipoliisitoimintaan, poliisin rikostutkintaan, valistukseen ja rikoksen uhrien auttamiseen. Turvapaikanhakijoille pitää eduskuntaryhmien mukaan pitää opettaa riittävästi suomen kieltä, kulttuuria ja lainsäädäntöä.

–  Näyttää siltä, että tässä tarvetta sellaiselle on, ja hallitus varmasti pian sen valmistelun aloittaa, Kaikkonen sanoi.

Lisäbudjetti nousi esille jo eduskuntaryhmien kokoontumista edeltäneessä hallituksen kokouksessa. Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan akuutteja vahvistamisen kohteita ovat verkossa tapahtuvaan houkutteluun puuttuvat nettipoliisit sekä lastensuojelun ja poliisin yhteistoiminta.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut