Nyt alkaa vuoden kolikkohaaste: Aiomme löytää maasta älyttömästi rahaa

Käteisen käyttö vähenee, mutta uskomme, että ihmisiltä yhä putoaa epähuomiossa rahaa.

Matkakeskuksen linja-autolaiturien puoleinen sisäänkäynti perjantaina 11.1. kello 11.15. Ritilän alla lojui 20-senttinen. Kolikko jäi odottamaan noukkijaansa. Mikko Lundell

Mikko Lundell

Vieläkö ihmisiltä joskus epähuomiossa putoaa ja jää maahan kolikoita, ehkä seteleitäkin? Voisi kuvitella, että siitä on tullut harvinaisempaa, sillä käteisen käyttäminen on tällä vuosikymmenellä romahtanut.

Suomen Pankin kuluttajakyselyn mukaan Suomessa enää noin 13 prosenttia ostoksista maksetaan käteisellä (Keskisuomalainen 29.11.2018).

Tilalle ovat tulleet kortti- ja mobiilimaksut. Tuoreimpana tapana ostosten kuittaamisessa on alettu kokeilla kasvojentunnistusta.

Ai että! Mieleeni palautuu monta ikimuistoista hetkeä, kun olen löytänyt rahaa.

Hohdokkain tapaus on se, kun löysin poikasena 1980-luvun jälkimmäisellä puoliskolla Muuramen Postin tuulikaapista viiden markan kolikon, sellaisen jonka vaakunapuolella ryskäsi jäänmurtaja. Merkittävä oli myös opiskelijana Jyväskylän Yläkaupungilta löytämäni kymmenen euron seteli. Siellä se kahahteli kadulla syksyn lehtien seassa K-market Kympin edustalla. Kympillä sai opiskelijaravintolasta neljä lounasta.

Työkaverini kertoi kerran löytäneensä kotitieltään 20 euron setelin. Hän tosin alkoi myöhemmin epäillä, että se oli pudonnut häneltä itseltään yöllä baarista tullessa.

Eräs toinen työkaverini löysi 1960-luvulla ojasta viiden markan setelin. Hänen viikkorahansa oli silloin 20 penniä, joten löydös vastasi noin puolen vuoden viikkorahaa. Voi sitä onnea!

Kun raha nykyisin liikkuu yhä harvemmin fyysisessä muodossa, mainitunlaiset löydöt ovat tainneet käydä uhanalaisiksi. Juuri siksi päätimme Tänään-osaston hieman laajennetulla työporukalla kokeilla, paljonko sattuisimme löytämään rahaa maasta tämän kalenterivuoden aikana.

Koska ihmisten yleinen säästökohde on matka, mekin päätimme käyttää löytyvät rahat johonkin reissuun.

Onnibus-liput maksavat halvimmillaan euron; päälle tosin tulee euron varausmaksu. Jyväskylän Liikenteen kertamaksu aikuiselta yhden vyöhykkeen säteelle on 3,00 euroa. Katsotaan, mihin pääsemme, jos pääsemme.

Jyväskylän poliisiaseman löytötavaratoimistosta kerrotaan, että löytäjä saa pitää pikkurahat. 20 euron ja sitä suuremmat rahalöydöt on toimitettava poliisiasemalle. Jos hukkaaja ei ilmoittaudu kolmessa kuukaudessa, raha palautuu löytäjälleen. Jos hukkaaja ilmoittautuu, löytäjällä on oikeus kymmenen prosentin löytöpalkkioon.

Toistaiseksi meillä on koossa 0,05 euroa. Kolikko löytyi työpaikan lattialta, eikä kukaan ole kysellyt perään.

Seuraamme tilanteen kehittymistä. Entä mikä on sinun suurin rahalöytösi? Tai paljonko hukkasit? Kerro tarinasi nimellä tai nimimerkillä osoitteeseen tanaan@keskisuomalainen.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.