Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sysmäläiskoulun rehtori sanoo, ettei hyväksy kiusaamista millään perusteella

Sysmän yhtenäiskoulun rehtori kommentoi koulukiusaamista Ylen MOT-ohjelmassa. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

STT

Sysmän yhtenäiskoulun rehtori korostaa, että koulu ei hyväksy kiusaamista missään olosuhteissa. Koulukiusaaminen Sysmässä Päijät-Hämeessä nousi tiistaina keskusteluun sen jälkeen, kun Ylen MOT kertoi koulukiusaamisselvityksestään ja muun muassa Sysmän tilanteesta.

Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorinen antoi Ylen MOT:n haastattelussa ymmärtää, että nuorten tarve tuoda esille homoseksuaalisuuttaan ja pukeutua paljastavasti voisi olla koulukiusaamisen takana.

Rehtori Vuorinen totesi tiistaina iltapäivällä STT:lle, että koulu ei hyväksy kiusaamista missään tapauksessa.

–  Ei ole mitään syytä tai selitystä sille, että jotakuta oppilasta saisi kiusata.

Vuorinen kertoo lukeneensa Ylen jutun.

–  Kirjoituksesta tulee sellainen viesti, että jos on jotenkin erikoisen näköinen tai seksuaalisesti suuntautunut tai pukeutuu jollain tavalla, että se antaisi oikeutuksen sille, että tällaista oppilasta saisi kiusata. Näin se ei ole.

Vuorinen kertoo käsityksenään, että kiusaaminen koulussa olisi vähentynyt.

–  Kiusaamiseen puututaan ja siihen on puututtu. Asian eteen tehdään paljon töitä. Käsitys, että koulu vähättelisi, ei pidä paikkansa.

Koulun pitäisi olla turvallinen

Ylen haastattelemat kolme oppilaan vanhempaa kertovat olleensa pitkään hyvin huolissaan koulun tilanteesta ja muun muassa syrjivästä kiusaamisesta ja jopa väkivaltaisesta käytöksestä.

Haastateltujen vanhempien mukaan osa vanhemmista arkailee ottaa kiusaamista puheeksi, jotta lapsi ei joutuisi hankaluuksiin. Haastatellut myös ovat kokeneet koulun asenteen välinpitämättömäksi ja vanhakantaiseksi.

Sysmän hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Palvaila kummastelee Sysmän yhtenäiskoulun rehtorin Ylelle antamia koulukiusaamista koskevia kommentteja, joita hän pitää uhreja syyllistävinä ja rehtorille sopimattomina.

–  Voiko meillä olla koulun rehtori, joka antaa tällaisia lausuntoja, kun pitäisi pystyä tarjoamaan oppilaille koulussa turvallinen ympäristö? hän sanoo STT:lle.

–  Jouduin useampaan kertaan silmiäni hieraisemaan, että ovatko nämä nyt ihan todellisia, kun luin niitä kommentteja Ylen jutusta. En millään tasolla kuvailisi rehtorille sopiviksi kommenteiksi tällaisia, missä syyllistetään kiusaamisen uhreja, Palvaila toteaa.

Osa koulukiusatuista on vaihtanut naapurikunnan kouluihin

Palvailan mukaan asiasta on keskusteltu useampaan otteeseen kunnan hyvinvointivaliokunnassa. Hänen mukaansa kiusaamistapauksille ei yleensä löydy yhteistä nimittäjää, vaan ne ovat yksittäistapauksia.

–  Minusta on vähän häiritsevää, että nyt tällä tavalla niputetaan ne sillä lailla, että ne johtuisivat seksuaalisesta suuntautumisesta tai pukeutumisesta, hän sanoo.

Tiedossa on tapauksia, joissa kiusaamisen takia on jouduttu vaihtamaan koulua. Yläkouluikäisten kohdalla se on käytännössä merkinnyt siirtymistä naapuripaikkakunnan kouluun.

Hyvinvointivaliokunta kokoustaa 22. tammikuuta, ja koulun tilannetta todennäköisesti käsitellään Palvailan mukaan tuolloin.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut