Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

IS: Lintilä aikoo selvityttää australialaisen kaivosjätin suunnitelmat

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi Ilta-Sanomille, ettei kukaan voi tulla Suomeen sikailemaan kaivoslailla, vaan pelisääntöjen pitää olla kaikille samat. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) aikoo Ilta-Sanomien mukaan selvityttää australialaisen kaivosjätin Dragon Miningin kohutut kaivossuunnitelmat.

Asia nousi joulunpyhinä julkiseen keskusteluun Iltalehden uutisesta, joka liittyy Kaapelinkulman kaivoshankkeeseen Valkeakoskella. Uutisen mukaan Hongkongin pörssiin joulukuun alussa listautunut Dragon Mining -kaivosyhtiö on kertonut sijoittajille, että Suomessa viranomaisten ja oikeuslaitosten päätökset kestävät niin kauan, että yhtiö ehtii tyhjentää kultakaivoksensa ennen valitusten käsittelyä.

Lintilä sanoi torstaina Ilta-Sanomille, että hän aikoo laittaa selvityksen käyntiin liittyen siihen, pitävätkö lehtitiedot paikkansa.

–  Ei tänne kukaan voi tulla sikailemaan kaivoslailla. Kaikilla täytyy olla samat pelisäännöt, ministeri kommentoi.

Keskustelussa "outoja piirteitä"

Ministerin mukaan viime päivien kaivoslaki-keskustelu on kuitenkin saanut outoja piirteitä, joissa käsitteet ja lait ovat sekoittuneet. Muun muassa kaivoslakiin on vaadittu muutoksia kohun yhteydessä.

Lintilä sanoo, ettei Suomessa ole vielä ainoatakaan kaivosta, joka olisi luvitettu uuden, vuonna 2011 tehdyn kaivoslain mukaan. Luvat ovat entisen lain peruja tai entisten lupien jatkoja.

–  Yhtään toimivaa kaivosta ei ole vielä uuden kaivoslain perusteella luvitettu.

Lintilän mukaan kaivoslakia tärkeämmiksi ovatkin nykyään nousseet ympäristönsuojelulaki ja vesiensuojelulaki.

Dragon Miningilla on tätä nykyä Suomessa toiminnassa kaksi kultakaivosta, Jokisivun ja Oriveden kaivokset. Kaapelinkulman kaivos on tarkoitus avata tammikuun aikana.

Kaapelinkulma sijaitsee Valkeakoskella Pirkanmaalla.

Hanke on nostattanut lähialueella huolta muun muassa vesistöön päätyvistä päästöistä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut