Pelastuslaitoksille runsaasti ilmoituksia pulaan joutuneista eläimistä – sorkkajalka pelastettiin jäistä Paraisilla

Avannosta pelastettu hirvieläin tuotiin jouluaattona lämmittelemään Paraisten paloasemalle. LEHTIKUVA / HANDOUT / VARSINAIS-SUOMEN PELASTUSLAITOS

STT

Eri puolilla Suomea soiteltiin jouluaattona tiuhaan tahtiin pelastuslaitokselle pulaan joutuneista eläimistä. Isossa osassa hälytyksistä eläimillä ei kuitenkaan ole ollut hätää, kerrotaan pelastuslaitoksilta STT:lle.

Joutsenista tuli ilmoituksia ainakin Raaseporissa, Tuusulassa ja Tampereella.

Raaseporissa tuli ilmoitus joutsenesta, joka tepasteli keskellä tietä. Tuusulassa puolestaan ilmoitettiin siitä, että joutsen oli jäätynyt kiinni veteen. Sillä ei kuitenkaan ollut ”yhtään mitään” hätää, pelastuslaitos kertoi. Lintu lensi itse pois pelastajien lähestyessä.

Pelastuslaitoksen mukaan ilmoituksia tulee välillä esimerkiksi nukkuvista eläimistä, kun luullaan, että niillä on jokin hätä.

Myös Tampereen Lentävänniemestä ilmoitettiin hieman ennen kello kahta Näsijärveen jäätyneestä joutsenesta, mutta kun pelastuslaitoksen yksikkö hätisteli lintua, se lähti itsekseen liikkeelle.

Sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Vastuusta loukkaantuneiden eläinten auttamiseksi on säädetty eläinsuojelulaissa.

Pelastuslaitoksen ohjeistuksen mukaan kannattaa miettiä ensin, tarvitseeko eläin varmasti apua. Esimerkiksi hylätyltä vaikuttava eläin ei välttämättä sitä ole. Yleensä terve lintu ei juutu jäihin, joten useimmat joutsenien juuttumiseen liittyvät hälytykset ovat pelastuslaitoksen mukaan turhia.

Avannosta ylös lämmittelemään

Paraisilla Varsinais-Suomessa puolestaan saatiin aattona jäihin pudonnut sorkkajalka ylös Hessundin sillan kohdalla ilmoituksen ansiosta.

Pelastuslaitos sai noin kello 12 hälytyksen, jonka mukaan peura oli pudonnut jäihin. Pelastuslaitos vei eläimen lämmittelemään, ja lämmittelemässä se oli vielä noin parin tunnin päästä operaatiosta.

–  Se on siellä paloaseman hallissa odottelemassa, kerää voimia ja lähtee sitten jatkamaan joulun viettoa, kertoi päivystävä palomestari Iina Virnes STT:lle.

Eläin oli kuitenkin jo päässyt jaloilleen.

–  Sitten kun se on voimissaan, se voi lähteä jatkamaan matkaa.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos julkaisi myöhemmin Twitterissä kuvan peitteen alla makaavasta eläimestä. Kuvan perusteella kyseessä näyttäisi olevan peuran sijasta kauris. Eläin päästettiin myöhemmin vapaaksi, pelastuslaitos kertoi.

Iisalmessa ei käynyt yhtä onnekkaasti: Nerohvirrassa jäihin virtapaikalla uponnut hirvi jouduttiin lopettamaan. Eläin oli pelastuslaitoksen mukaan ollut jo kauan vedessä.

-----

Juttua on korjattu klo 13.58: Jutussa kerrottiin aiemmin, että jäistä pelastettiin peura, koska pelastuslaitos kertoi saaneensa ilmoituksen peurasta jäissä. Pelastuslaitoksen myöhemmin julkaiseman kuvan perusteella kyseessä näyttäisi kuitenkin olevan kauris.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut