Rikosilmoitukset seksuaalisesta ahdistelusta lisääntyivät tänä vuonna yli neljänneksellä – myös muista seksuaalirikoksista tehdyt ilmoitukset kasvussa

Tilastokeskus

STT

Ilmoitettujen seksuaalisten ahdistelujen määrä kasvoi tänä vuonna huomattavasti. Viranomaisten tietoon tuli syyskuun loppuun mennessä yli 26 prosenttia enemmän ahdisteluja kuin edeltävänä vuonna, kertoo Tilastokeskus. Määrä kasvoi 80 ilmoituksella yhteensä liki 390:een.

Myös ilmoitettujen raiskausten ja lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä lisääntyi. Raiskausten määrä kasvoi kuusi prosenttia ja lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä 16 prosenttia. Raiskauksia ilmoitettiin yhteensä 980 ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä reilu tuhat.

Tilastokeskuksen mukaan viranomaisten tietoon tulleiden raiskausten ja lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä vaihtelee vuosittain paljon. Yksittäiset rikosilmoitukset voivat sisältää usean osateon tapahtumasarjoja. Lisäksi iso osa seksuaalirikollisuudesta on piilorikollisuutta, joka ei tule viranomaisten tietoon.

Maksuvälinepetosten määrä yhä laskussa

Omaisuusrikosten määrä kasvoi myös syyskuun loppuun mennessä liki viidellä prosentilla. Petoksia tuli ilmi 17  800, mikä on lähes kolme prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa enemmän. Törkeitä petoksia ilmoitettiin lähes 1  300, mikä on yli viidenneksen enemmän kuin vuosi sitten.

Maksuvälinepetosten määrä on ollut laskussa parin viime vuoden ajan, ja määrä laski taas. Erityisesti ulkomailta tehdyt maksuvälinepetokset ovat vähentyneet. Tänä vuonna ilmoituksia tuli tammi–syyskuussa reilut 1  500, mikä on 600 tapausta ja 28 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Henkirikosten määrä pysyi ennallaan

Henkirikoksia tuli tammi–syyskuussa ilmi 57 kappaletta, eli yhtä paljon kuin vuotta aiemmin. Pahoinpitelyiden määrä sen sijaan väheni aavistuksen verran. Niitä kirjattiin syyskuun loppuun mennessä lähes 25  000, mikä on 200 ilmoitusta eli alle prosentti vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Törkeistä pahoinpitelyistä ilmoitettiin vajaat 1 300 kertaa, mikä on 50 tapausta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.