Virtain Killinkosken teollisuusperinnön vaalijat saivat valtakunnallisen palkinnon

Killinkosken Wanhan tehtaan ytimessä toimivassa Kuppilassa voidaan nyt juoda juhlakahveja valtakunnallisen palkinnon kunniaksi. Päivi Liimatainen

Päivi Liimatainen

Virtain Killinkosken kyläyhdistys on saanut Vuoden 2018 Teollisuusperintöpalkinnon tunnustuksena toiminnasta ainutlaatuisen tehdasympäristömiljöön säilyttämiseksi.

Killinkosken teollinen perinne juontaa Petter Gustaf Holmin vuonna 1886 perustamaan villankehruutehtaaseen ja kutomoon. Vuonna 1898 hän laajensi yritteliäisyyttään nauhatehtaaseen, joka oli lajissaan ensimmäisiä Suomessa – kuten Holmin pystyyn laittama makaronitehdaskin. Teollistuminen jatkui J. W.Enqvistin puuhiomolla 1910-luvun alussa.

Tuotantorakennusten ympärille syntyi kyläyhteisö ja taajama, johon nousi yhä uusia asuntoja työväelle. Nauhatehtaan rakennuksia suunnitteli 1900-luvun alussa arkkitehti Josef Stenbäck, jonka käsialaa on myös Killinkosken 1920-luvun puukirkko.

Nykyisin taajaman sydämenä sykkivä Wanha tehdas on monipuolinen kulttuuri-, matkailu-, museo- ja toimintakeskus.

Kun vanhat tuotantorakennukset jäivät pääosin pois käytöstä, ryhtyi kyläyhdistys kehittämään niihin uutta toimintaa. Yksi uusimmista nähtävyyksistä on vuonna 2017 avattu Into-keskus, joka esittelee virtolaissyntyisen valokuvaajan ja kirjailijan I. K. Inhan elämää ja Nyströmin kulttuurisukua.

Nauhateollisuutta kylässä harjoitetaan yhä: Inka Oy valmistaa uusissa tuotantorakennuksissa muun muassa nauhoja ja kiinnitystuotteita, 120-vuotisista perinteistä ponnistaen.

Teollisuusperintöseura jakaa Teollisuusperintöpalkinnon 2–4 vuoden välein tunnustuksena teollisen perinnön suojelemisesta, tallentamisesta ja julkituonnista. Varsinaisen palkinnon lisäksi seura myönsi maanantaina tunnustuspalkinnot Nokia-Seuralle, Rauman laivanrakennuksen perinne ry:lle ja Verlan tehdasmuseolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.