KHO: Jehovan todistajien saarnaamistyössään keräämät nimilistat lainvastaisia

KHO:n ratkaisun mukaan Jehovan todistajien yhdyskunta ei voi sallia, että uskonnon harjoittajat keräävät saarnaamistyön yhteydessä henkilötietoja pyytämättä siihen lupaa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Jehovan todistajien saarnaamistyössään keräämät nimilistat olivat lainvastaisia, sillä niiden tekemiseen ei ollut kohteiden suostumusta, sanoo korkein hallinto-oikeus (KHO) ratkaisussaan. Sen mukaan Jehovan todistajien yhdyskunta ei voi sallia, että uskonnon harjoittajat keräävät saarnaamistyön yhteydessä henkilötietoja pyytämättä siihen lupaa. Saarnaamistoiminta on oikeuden mukaan ainakin teoriassa mahdollista järjestää niin, että lupa pyydetään aina etukäteen.

KHO pyysi asiassa EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua. KHO:n päätös noudattaa ennakkoratkaisun linjaa.

Tietosuojalautakunta vaati jo vuonna 2013 Jehovan todistajia muuttamaan nimenkeruukäytäntöään. Lautakunta katsoi, että yksittäisten Jehovan todistajien tapa kerätä ihmisten henkilötietoja ovelta ovelle -menetelmällä ei ole sallittua.

Kotikäynneillä oli tietosuojavaltuutetun mukaan keskusteltu esimerkiksi ihmisten perhetaustasta, uskonnosta ja huolenaiheista. Saatuja tietoja on kirjattu muistiin tapaamisten jälkeen. Tietosuojavaltuutetun mukaan henkilötietojen kerääminen on Jehovan todistajien uskonnollisen yhdyskunnan ohjaamaa toimintaa. Vastapuolen mielestä seurakunnan jäsenet puhuvat ihmisille yksityishenkilöinä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut