Yli puolet tapaturmakuolemista on kaatumisia – suuri osa turmista tapahtuu yli 75-vuotiaille

Tilastokeskus

STT

Kaatumistapaturmista aiheutuneet kuolemat ovat lisääntyneet huomattavasti. Tilastokeskuksen mukaan erityisesti miesten kaatumisturmien määrä on noussut viime vuosina.

Kuolemansyytilaston mukaan tapaturmaisiin kaatumisiin ja putoamisiin kuoli viime vuonna yli 1  200 ihmistä. Osuus on yli puolet kaikista tapaturmakuolemista. Kuolleista oli miehiä noin 700 ja naisia 500.

Tilastokeskus kertoo, että vielä 1970-luvulla kaatumistapaturmiin kuoli Suomessa vuosittain noin 500 ihmistä.

Kuolemaan johtaneista kaatumisista neljä viidestä tapahtui yli 75-vuotiaille viime vuonna. Kaatumisiin kuolleiden keski-ikä oli miehillä 81 vuotta ja naisilla 88 vuotta. Yleisin tapahtumapaikka oli koti.

–  Kuolemaan johtaneet kaatumiset lisääntyvät iän myötä. Alle 35-vuotiaita menehtyi vuonna 2017 kaatumisiin tai putoamisiin alle 10 henkeä, Tilastokeskus kertoo tiedotteessa.

Alle 65-vuotiaiden kaatumiskuolemissa noin kolmannes henkilöistä oli alkoholin vaikutuksen alaisena, kun tapaturma sattui. Sen sijaan yli 65-vuotiaiden kaatumisturmissa alkoholin osuus oli hyvin vähäinen, vain muutama prosentti.

Kuolemansyytilastosta selviää myös, että alkoholiperäisiin syihin kuolleiden määrä väheni viime vuonna. Alkoholiin kuoli Suomessa vajaa 1  600 ihmistä, mikä on noin 200 vähemmän kuin edellisvuonna. Alkoholikuolleisuus on vähentynyt etenkin nuoremmissa ikäryhmissä.

Itsemurhien määrä sitä vastoin lisääntyi hieman edellisvuodesta. Tilastokeskuksen mukaan itsemurhan teki Suomessa viime vuonna 824 ihmistä, joka on 30 enemmän kuin edellisvuonna. Kymmenessä vuodessa itsemurhakuolleisuus on kuitenkin pienentynyt yli 20 prosenttia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut