Ruotsissa valmistaudutaan kaiken varalta jo uusiin vaaleihin – demareiden Löfven kaatui pääministeriäänestyksessä

Stefan Löfven. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

STT

Neljästä yrityksestä kaksi vielä jäljellä, mutta Ruotsissa aletaan jo pikkuhiljaa varustautua uusien vaalien varalle. Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén tapasi perjantaina vaaliviranomaisia sen jälkeen kun sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Stefan Löfvenin pääministeriehdokkuus oli kaatunut äänestyksessä selvin numeroin.

Puhemiehen johtopäätelmä oli tyly:

–  Puolueet ajavat Ruotsia lähemmäs uusia vaaleja. Se on valitettavaa, ja teen kaikkeni estääkseni sen, mutta jos puolueet pitävät uusia vaaleja parempana kuin toimimista siten, että Ruotsi saisi uuden hallituksen, en aio asettua puolueiden tielle, Norlén muotoili lausunnossaan.

Hänen mukaansa valmisteluihin on jo syytä ryhtyä, sillä aikaa ei ole lopulta paljoa. Jos neljäskin äänestyskerta epäonnistuu, uudet vaalit on järjestettävä jo kolmen kuukauden kuluessa.

Kustannusten säästämiseksi ja helppouden nimissä vaalit voisi pitää samana päivänä kuin EU-parlamentin vaalit 26. toukokuuta. Siinä tapauksessa neljättä ja ratkaisevaa pääministeriäänestystä pitäisi lykätä helmikuun lopulle saakka. Norlénin mukaan on kuitenkin vaikea ajatella, että prosessia hallituksen muodostamiseksi voisi venyttää niin pitkälle kevääseen.

Vaaliviranomainen (Valmyndigheten) vakuutti omalta osaltaan, että vaalit kyllä pystytään järjestämään vaaditussa kolmessa kuukaudessa.

Kristersson vuorossa jälleen ensi viikolla?

Mielipidemittausten mukaan uudet vaalit eivät Ruotsin politiikan umpisolmua aukaisisi. Sen paremmin punavihreä blokki kuin porvariallianssikaan ei saisi enemmistöä. Ruotsidemokraatit todennäköisesti vain lisäisi kannatustaan.

Norlén kertoi perjantain äänestyksen jälkeen tapaavansa jälleen puolueiden edustajia viikonlopun aikana ja kertovansa seuraavasta askeleesta alkuviikosta. Monien arvioiden mukaan kolmas pääministeriäänestys voisi olla luvassa jo ennen joulua.

Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson kertoi olevansa omasta puolestaan käytettävissä ehdokkaaksi. Lisäpotkua hänelle toi aiemmin tällä viikolla se, että kokoomuksen ja kristillisdemokraattien budjetti jyräsi Löfvenin punavihreän toimitusministeristön budjettiehdotuksen ensi vuodelle.

–  Saimme äskettäin porvarillisen budjetin, ja minusta porvarihallitus on paras sitä toteuttamaan, Kristersson perusteli.

Katseet kääntyvät nyt muun muassa porvarileirin liberaaleihin ja keskustapuolueeseen, jotka edellisellä kerralla äänestivät Kristerssonin pääministeriyttä vastaan. Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf ei perjantaina suoraan vastannut kysymykseen, voisiko puolue nyt muuttaa kantaansa.

–  Meidän täytyy palata siihen myöhemmin, Lööf totesi.

---

Lähteinä muun muassa TT, Ruotsin valtiopäivät, Svenska Dagbladet

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut