Poliisi ottanut kiinni kuusi Helsingin mielenosoituksissa –  poliisi epäilee hakaristilippumiehiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Äärioikeiston 612-mielenosoituksessa marssi useita satoja ihmisiä Helsingissä. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Poliisi epäilee neljää uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistunutta miestä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kyseessä ovat samat neljä miestä, jotka poliisi otti kiinni poistaessaan hakaristilippuja mielenosoittajilta, kertoo Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola STT:lle.

Miehet vastustelivat lippujen poistoa, jolloin poliisi otti heidät kiinni. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistui tänään vajaat 300 ihmistä.

Hakolan mukaan kyse on alustavista epäilyistä ja tutkinnan edetessä tarkentuu, epäilläänkö kaikkia neljää vai vain osaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Hakolan mukaan lippujen poisto perustuu kokoontumislain pykälään 20, jonka mukaan poliisi voi tarvittaessa antaa yleisen kokouksen tai yleisötilaisuuden järjestämisestä ennakolta tai tilaisuuden aikana ohjeita ja määräyksiä muun muassa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Ensin poliisi kehotti mielenosoittajia poistamaan liput, ja kun siihen ei vapaaehtoisesti suostuttu, poliisi otti liput pois pakolla.

Hakola perustelee hakaristilippujen poistoa sillä, että liput ovat vallitsevan moraalikäsityksen vastaisia.

–  Tämä on vahvasti vallitsevan oikeus- ja moraalikäsityksen vastaista toimintaa ja sitten täytyy todeta se, että hakaristilippuun liittyy voimakas rasistinen ja syrjivä viesti.

Hakola lisää, että lipuilla voidaan provosoida ylilyönteihin.

Myöhemmin illalla otettiin kaksi ihmistä kiinni, koska he yrittivät poliisin mukaan häiritä äärioikeiston 612-kulkuetta.

–  Ei käsirysyä, huutelua käytännössä, Hakola sanoi ja lisäsi, ettei ollut itse paikalla, joten ei osaa tarkkaan kertoa, millaisesta häiriöstä oli kyse.

Poliisi ottaa häiriötä todennäköisesti aiheuttavissa mielenosoituksissa usein kiinni joitakin ihmisiä jo ennakkoon, mutta nyt tällaisia kiinniottoja ei ole lainkaan tehty.

–  Kokonaisuudessaan täytyy sanoa, että tämä itsenäisyyspäivä meni rauhallisesti ja mukavasti.

 

Vajaat 2 000 vastamielenosoittajaa

 

Vastarintaliikkeen marssiin osallistui pari-kolmesataa ihmistä. Joukossa oli muun muassa joitakin kymmeniä Soldiers of Odin -katupartioliikkeen jäseniä ja muutama kymmenen ihmistä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väreissä.

Alkumatkasta mielenosoittajajoukko pysäytettiin hetkeksi Hakaniemeen, mutta pääsi pian kiinniottojen jälkeen jatkamaan matkaansa kohti Töölöä.

Hakaniementorille ja Kallion kaduille oli kokoontunut runsaasti vastamielenosoittajia, jotka huusivat muun muassa "ei natseja Kallioon, ei natseja mihinkään". Hakolan mukaan Kallio ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjää epäillään kokoontumislain rikkoontumisesta, jos hänet pystytään identifioimaan.

Vastarintaliikkeen johtamat mielenosoittajat nimittelivät muun muassa pääministeri Juha Sipilää (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.), presidentti Sauli Niinistöä ja europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa (ps.) kansanpettureiksi.

Uusnatsimielenosoittajia oli saapunut paikalle ainakin Ruotsista.

Keskustan Narinkkatorilta Taivallahden kentälle kulkenut Helsinki ilman natseja -vastamielenosoitus sujui rauhallisesti. Joukko poistui Töölöstä kohti keskustaa ennen 612-marssin alkua.

Vastamielenosoituksen järjestivät A-ryhmä, Helsingin vasemmistonuoret, Suomi-Rojava sekä Varisverkosto.

Poliisi arvioi, että Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen osallistui vajaat 2  000 ihhmistä ja äärioikeiston 612-kulkueeseen osallistui noin 1  800.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut